De siste dagene har kunstig intelligens-tjenesten ChatGPT fra selskapet Open Ai fått stor oppmerksomhet. ChatGPT fra Open Ai vokste til over en million brukere på bare fem dager, melder teknobloggeren Hans-Petter Nygard-Hansen.

Tjenesten er en prototype og skal være en kombinasjon av kunstig intelligens og chatbot. Chatboten bruker en stor språkmodell trent med forsterkende læring og er basert på GPT-3.5-arkitekturen, skriver Nygård-Hansen.

GPT er en forkortelse for Generative Pretrained Transformer. Det er en type maskinlæringsteknikk som brukes til å generere tekst basert på en forhåndstrent modell. GPT-modeller brukes ofte til å lage autentisk-lignende tekst som kan brukes til en rekke formål, som for eksempel å skrive artikler, lage samtalebots eller oversette tekst. ChatGPT er en tekstbasert assistent og skal ikke ha noen form for hukommelse.

Koker i sosiale medier

Logger man på får man tilgang til en side som blant annet svarer på dine spørsmål og skriver tekster på få sekunder, basert på hva den kunstige intelligensen kan og lærer om temaet. Ikke uventet har sosiale medier kokt over med eksempler på hvilke fantastiske ting den kan gjøre, og enkelte har gått så langt som å si at dette allerede vil bety at mange mister jobben innen ulike typer formidling.

Enkelte sier også at dette er enkelt å bruke for å jukse på eksamen for eksempel. Det er også mange som kritiserer tjenesten, og sier den videreformidler både faktiske feil og kulturelt ladde ord og vendinger.

MN24 har logget seg på løsningen via nettstedet openai.com og testet tjenesten. Den er inntil videre åpen for alle, mot en enkel pålogging, for eksempel via en Google-konto.

Vårt første spørsmål var:

Hva er kunstig intelligens?

Svar fra nettsiden:

Kunstig intelligens (AI) er en betegnelse på datamaskinprogrammer som er utviklet for å utføre oppgaver som normalt krever menneskelig intelligens, som å løse gåter, gjøre beregninger, lære av erfaring, og ta beslutninger. AI-programmer kan for eksempel brukes til å analysere store mengder data for å identifisere mønstre og trender, spille strategispill som sjakk og Go, eller kjøre autonomt kjøretøy som selvkjørende biler. AI er et omfattende felt som omfatter mange forskjellige teknikker og metoder, og det er et aktivt forskningsområde innen datavitenskap og informatikk.

Spørsmål:

Hva er ChatGPT?

Svar:

Jeg er ikke sikker på hva du mener med "chatgpt". Det kan være at du refererer til GPT, som er en forkortelse for "Generative Pretrained Transformer", en type maskinlæringsmodell som er utviklet av selskapet OpenAI. GPT-modellen er en stor, tre-lags nevrale nettverk som er trent på store mengder tekstdata for å lære seg å generere språk. Dette gjør at GPT-modellen kan brukes til å utføre en rekke språklige oppgaver, som å løse språklige gåter, besvare spørsmål, oversette tekster, og mye mer. Hvis dette er det du refererer til, så kan jeg gjerne fortelle deg mer om GPT og dets anvendelser.

Spørsmål:

Kan kunstig intelligens erstatte mennesker?

Svar:

Kunstig intelligens (AI) er et verktøy utviklet av mennesker for å utføre oppgaver som normalt krever menneskelig intelligens. AI kan gjøre mange ting som mennesker kan gjøre, men det kan ikke erstatte mennesker fullstendig. AI-programmer er gode til å utføre repeterende oppgaver raskt og nøyaktig, men de mangler evnen til å tenke kreativt og ta menneskelige beslutninger basert på følelser og empati. Derfor vil AI alltid ha begrensninger i forhold til menneskers evne til å tenke, lære og skape. Mange tror at AI kan være nyttig i mange sammenhenger, men at den aldri vil kunne erstatte mennesker fullstendig.

Strømstøtte?

MN24 har også testet en del andre, og kanskje mer folkelige, spørsmål. Her er svarene vi fikk, med en kort video først for ett av spørsmålene, som viser farten på AI-skrivingen:

Spørsmål:

Forklar strømstøtten i Norge

Svar:

Strømstøtten i Norge er et statlig program som gir økonomisk støtte til husstander og bedrifter som produserer fornybar energi, som for eksempel solenergi eller vindkraft. Formålet med strømstøtten er å bidra til å øke produksjonen av fornybar energi i Norge og dermed redusere avhengigheten av fossil energi. Strømstøtten dekker en del av de ekstra kostnadene som er forbundet med å produsere fornybar energi, slik at det blir mer lønnsomt for produsentene å investere i denne typen energiproduksjon.

Spørsmål:

Hvem er Odd Reitan?

Svar:

Odd Reitan er en norsk næringslivsleder og politiker. Han er best kjent som grunnleggeren og administrerende direktør for Reitan Convenience, en av Norges største dagligvarekjeder. Reitan Convenience eier blant annet butikkjedene Narvesen, 7-Eleven og Circle K. Reitan er også en aktiv politiker, og var fra 2013 til 2017 stortingsrepresentant for Høyre. Han har også vært medlem av Trondheim bystyre og Sør-Trøndelag fylkesting. Reitan er født i 1950 og vokste opp i Trondheim, der han også bor i dag.

Mye rett her, men noen feil også, selv om Odd Reitan sikkert oppfattes som en med politisk makt av enkelte....

Spørsmål:

Hvem er Åge Aleksandersen:

Svar:

Åge Aleksandersen er en norsk sanger, låtskriver og gitarist. Han er mest kjent for sin solokarriere, men har også vært medlem av band som Bamboo og Søylen. Aleksandersen debuterte som soloartist i 1976 med albumet "Sølvguttene", og har siden utgitt over 20 album med egne låter. Han har også skrevet og sunget mange av Norges mest kjente sanger, som "Lys og varme", "Vår beste dag", og "Eg veit i himmerik ei borg". Aleksandersen har mottatt flere priser og utmerkelser for sin musikk, og er en av Norges mest populære og anerkjente artister.

Spørsmål:

Hvilken fotballklubb er den største i Norge?

Svar:

Den største fotballklubben i Norge er Fotballklubben Rosenborg, bedre kjent som Rosenborg BK eller bare RBK. Klubben er fra Trondheim i Sør-Trøndelag, og spiller sine hjemmekamper på Lerkendal Stadion. Rosenborg har vunnet Tippeligaen, Norges øverste divisjon i fotball, 24 ganger, og har også vunnet Norges Cupen og Mesterfinalen flere ganger. Rosenborg har også vært med i UEFA Champions League og Europa League flere ganger. Klubben har mange lojale og engasjerte supportere, og er en av Norges mest populære og suksessrike fotballklubber.

Spørsmål:

Hva er MN24?

Svar:

Jeg er ikke sikker på hva du mener med "mn24". Det kan være at du refererer til et produkt, en tjeneste, en organisasjon eller noe annet som heter MN24, men uten å ha mulighet til å søke på internett kan jeg ikke gi deg mer informasjon om dette emnet. Hvis du kan gi meg litt mer informasjon eller kontekst om hva du leter etter, kan jeg prøve å hjelpe deg på en bedre måte.

Her må undertegnede bare ta selvkritikk for tydeligvis å være for lite kjent i det digitale universet.

Spørsmål:

Hva er Adresseavisen?

Svar:

Adresseavisen er en dagsavis som utgis i Trondheim i Sør-Trøndelag. Avisen ble grunnlagt i 1767, og er dermed Norges eldste dagsavis. Adresseavisen dekker lokale nyheter fra Trondheim og omegn, samt nasjonale og internasjonale nyheter. Avisen utgis hver dag unntatt søndager og helligdager, og har også nettutgaver på adressa.no og i apper for mobil og nettbrett. Adresseavisen er eid av A-pressen, som er et av Norges største mediekonsern.

Her er det viktig å påpeke at Adresseavisen er eid av Polaris Media, og ikke konkurrenten A-pressen, som forøvrig heter Amedia nå.

Så den kunstige intelligensen er kanskje ikke supersmart ennå...

Dyre data

Inntil videre er tjeneste gratis, men OpenAI CEO Sam Altman sier at de ser etter muligheter for å kommersialisere tjenesten, og at datakostnadene slik tjenesten er nå, får frem «tårer i øynene».