I Sørvest-Norge blir det imidlertid en snittpris for strøm på 2,36 kroner per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 2,56 kroner, ifølge strømbørsen Nord Pool som NTB siterer.

Snittprisen er dermed 118 ganger høyere per kWh i disse områdene enn i Midt-Norge (prisområde NO3).

Strømkunder i Sørvest-Norge (prisområde NO2, som det heter) får årets dyreste døgnpris for strøm på hele 2,80 kroner kilowattimen torsdag.

Prisområdet omfatter kunder i Agder, Rogaland, deler av Vestland (gamle Hordaland) og deler av Vestfold og Telemark. Med nettleie og avgifter vil døgnprisen i disse områdene ligge på over fire kroner kilowattimen torsdag.

Prisen i Midt-Norge er 0,01 kroner lavere enn torsdag og 0,37 kroner lavere enn samme dag året før.

Mange avgifter

I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene. På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og for seg selv kommer nettleien.

Maksprisen i Midt-Norge fredag på 0,02 kroner per kWh, er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 0,01 kroner lavere enn torsdag og 0,39 kroner lavere enn samme dag året før.

Minsteprisen blir på 0,01 kroner per kWh mellom klokken 22 og 23 og er den laveste i landet.

Lav vannstand

Blant årsakene til de høye prisene i sørvest er lav vannstand i magasinene i sørvest og dyr strøm i Europa, påpeker kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv overfor E24. Det går en rekke kraftkabler til Europa fra Sørvest-Norge.

– Det er varslet ganske tørt vær, og tyske priser fortsetter å stige. Gassprisen har også fortsatt å stige i dag. I tillegg så er det fortsatt solid underskudd på vann i NO2, som er Sørvest-Norge, sier Djupskås til E24.