Anette Paulsen driver Zenzorama, en butikk spesialisert på mikrosement: Et materiale til å dekke overflater i hjemmet.

Mikrosement er mulig å legge selv, men:

– De fleste som kommer innom vil ha det gjort av håndverker. Vi setter dem i kontakt med riktig utførende til kundens prosjekt, sier Paulsen, som i mars ble daglig leder for butikken i Fossegrenda på Trondheims sørside

– Stefaren min er i håndverkbransjen og hørte Zenzorama trengte en interiørinteressert dame til å drive butikken. Han tipset om meg, forteller den nye daglige lederen. Foto: Stian Hansen

Kjempeoppsving

Nordmenn bruker i økende grad fagfolk til arbeid i hjemmet, sammenlignet med før pandemien. Det sier lederen av Håndverkerforeningen i Trondheim, Ranka Kvarving.

– De fleste er i full jobb og ikke så hendige som før. Så vi kjøper mer tjenester. Man kan ikke lenger gjøre alt selv. Kravene til arbeidet og dokumentasjon blir bare strengere. Elektrisk anlegg og rør er kjempestrengt, forklarer hun.

Som boligeier er man nå pålagt å ha dokumentasjon på arbeid gjort i eget hjem. Innstrammingene kom under pandemien, samtidig som nordmenn hadde mer tid og penger til oppussing.

– I Trondheim merket vi et kjempeoppsving [i bruk av håndverker]. Dokumentasjon er også en sikkerhet for kjøper og forebygger konflikter, fortsetter Ranka.

Må dokumenteres

Fra og med 2022 skal tilstandsrapporter være mer utfyllende og tydeligere. Kjøper skal også få anslag på reparasjonskostnader (Huseierne).

Carsten Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, viser også til de nye reglene når han snakker om endrede oppussingsvaner.

– Etter hva folk spør om og mengden henvendelser til oss, virker det som om folk har blitt flinkere til å bruke fagfolk der trengs, sier Pihl.

– Riktig utført arbeid må dokumenteres. Maler man veggene selv vil ikke det gi trekk i takstrapporten, men for eksempel bad må ordnes av profesjonelle, fortsetter han.

Øker risikoen

Om lag 60 prosent av byggefeil i norske hus er knyttet til vann; enten i våtrom eller andre områder, slik som avløpsrør, varmtvannstank, vannbåren varme, nedløp og lignende. Det står i en rapport fra Menon Economics.

– Det er viktig å bruke faglærte håndverkere, selv om det kan koste litt mer. Én ting er om du senere skulle få en vannskade eller brannskade, men det er også viktig med tanke på fremtidig boligsalg, sier Finn Christian Hovde-Hagen i forsikringsselskapet Fremtind gjennom en pressemelding. Han er spesialist på boligselgerforsikring.

Kan man ikke dokumentere arbeid på våtrom, øker det ikke bare risikoen for skader i ettertid, men det vil gå ut over boligens verdi og ha betydning hvis du skal selge boligen, ifølge Hovde-Hagen.

Mikrosementen kommer i 3000 varianter. Ikke alle inneholder sement. Foto: Stian Hansen

Sikter på pluss

Mikrosementen Anette Paulsen selger, brukes blant annet på bad. Butikken leverer til Pirbadets velværeavdeling.

– Hvordan går butikken?

– Vi er fortsatt i investeringsfasen. Målsettingen er å gå i pluss i år, sierden nyutvnente driveren om butikken som startet i 2021.