Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn

Min samboer og jeg har felles gjeld, men all gjeld er ført på en part. Hun står uten gjeld, men 50% eier av huset. Hun får derfor formueskatt. Kan deler av gjelden overføres til henne for å unngå formue?

Lurer

Hei!

Selv om du har lån sammen med en annen, innrapporteres det fra banken kun på èn. Dere må derfor fordele dette hvert år på skattemeldingen, og begge må endre. Endring hos den ene gir IKKE automatisk endring i skattemeldingen hos den andre lånetakeren.

Samboere/medlåntakere skal fordele gjelden og gjeldsrentene som det står i lånepapirene hvis dere har lånet sammen. Dere må da fordele både gjelden og gjeldsrentene etter hvor mange prosent dere eier hver.

Uansett må totalsummen for gjeld og gjeldsrenter være den samme. For eksempel hvis gjeldsrenter reduseres med 10 000 kroner hos den ene, må den øke med 10 000 kroner hos den andre. Du må endre eller legge til informasjon om långiver, gjeld, gjeldsrenter og årsak til endring.

Hvis dere skriver en kontrakt dere imellom som fordeler lånet annerledes for eksempel fordi den ene har lav inntekt, kan gjelden og rentene fordeles etter denne kontrakten.

Les mer om dette her:

3.3.1 Gjeldsrenter - Skatteetaten

Skatteetaten takker for mange gode spørsmål og har nå avsluttet nettmøtet. Vi ønsker alle lykke til med å sjekke skattemeldingen sin. Dersom du lurer på noe, kan du lese mer om skattemeldingen på skatteetaten.no. Prøv gjerne vår chat-bot på skatteetaten.no/chat eller se en film her www.skatteetaten.no/skattefilm

PS - du må holde popcorn og brus selv ;-)

Hilsen Skatteetaten

Roar Lyby

Hvordan verdsetter jeg og fører formueverdien av mitt eget investeringsselskap (AS) som jeg eier 100% av?

Arne Hansen

Formuesverdi for aksjer i ikke-børsnoterte selskaper settes til formuesverdien i selskapet pr utløpet av året før inntektsåret det gjelder, for aksjonæren. Les gjerne om det i håndboken Skatte-ABC 5.1 Generelt - Skatteetaten

Les gjerne om å eie aksjer generelt på skatteetaten.no/aksjer/.

Gunda Lindberg

Hvor fører jeg penger jeg har arvet i fjor?

Jonny

Hei!

I løsningen for levering av skattemeldingen finner du et søkefelt. Der søker du etter arv, så finner du ut hvor det skal føres. Det er kun om du har mottatt arv på mer enn kr 100 000 du skal føre det inn i skattemeldingen din.

Hilsen Skatteetaten

Roar Lyby

En sekundærbolig ble leid ut i to måneder i 2021. Hva kan påregnes av fradrag for vedlikehold, kommunale avgifter etc. før, under og etter utleieperioden samme år?

Kjell

Hei

Hvis det er snakk om en bolig som du selv ikke bor i eller bruker til fritidsformål kan du kreve fradrag for kostnader ved utleien. Kostnader før, under og etter utleieperioden må være knyttet til utleien.

Les mer om fradrag ved utleie av annen bolig, her:

Fradrag - utleie av annen bolig fritidseiendom i Norge - Skatteetaten

Hilsen Skatteetaten

Stine Cecilie Høibakk Frøhlich

Avhengig av bil til og fra arbeid. Må passere bom Trondheim-Malvik. Hva er bompenger på denne strekningen nå, har brikke.

Thorkildsen, V.

Hei!

Når det gjelder fradrag for reise mellom hjem og arbeid, så er det slik at man "må ha behov for bil" for å kunne kreve fradrag for utgifter til bompenger.

Behov for bil har man, om bruk av bil innebærer minst to timer kortere reise- eller ventetid per dag, sammenlignet med bruk av rutegående transportmiddel.

Du må i tillegg ha utgifter til bompenger som overstiger kr 3 300 kroner for å kunne kreve fradrag for bom.

Når det gjelder hvilket beløp du skal benytte, så er det rimeligste passeringsalternativ bomselskapet tilbyr per passering, som skal legges til grunn.

Les mer om reisefradrag her: 3.2.8 Fradrag for reise mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreiser) - Skatteetaten

Og takstene til bomselskapet her: Forside | Vegamot | Vegamot AS

Hilsen Skatteetaten

Roar Lyby

Hei! Får finnmarksfradrag men bor ikke i Finnmark. Hvordan fjerne?

Cerina

Kan det være at du ved en feil står registrert bosatt i en av kommunene som gir rett til Finnmarksfradrag? Det gis nemlig automatisk til personer som er bosatt der. Meld flytting med reell flyttedato dersom du ved en feil fortsatt står bosatt der.

Du kan gå inn på Mine opplysninger i Folkeregisteret - Skatteetaten for å se på hvilke opplysninger som er registrert på deg selv i folkeregisteret.

Gunda Lindberg

Hei!

Folkeregistrert adresse i Finnmark med tilhørende skattefradrag. Bor fast på Østlandet. Får ikke til å endre i skattemelding. HJELP.

Cerina

Hei

Hvis du var bodde i Finnmark og var folkeregistrert der ved utgangen av 2021 er det riktig at du får fradraget.

Hvis du ikke var folkeregistrert i Finnmark da og heller ikke bodde der, kan du legge ved et dokument nederst i skattemeldingen som forklarer bosituasjonen og at du ikke skal ha fradraget.

Hilsen Skatteetaten

Stine Cecilie Høibakk Frøhlich

Fikk plutselig ei tomt oppgitt på min selvangivelse som jeg skulle verdisette. Dette er ei tomt som ikke ble solgt med hus jeg solgte i 2006. Hvordan verdisette denne? Tomta har i utgangspunktet ingen verdi da den er 24 kvm og ikke mulig å bygge noe på, da den ligger i en skråning.

Hanne

Tomt skal verdsettes til 80 prosent av markedsverdi. Du skal legge inn antatt markedsverdi i kortet for tomten, og så vil formuesverdien beregnes ut fra den. Dersom du mener den har liten verdi setter du markedsverdien ut fra det.

Har tomtegrunnen absolutt ingen verdi/er verdiløs kan du endre eiendomstype til "Annen fast eiendom utenfor inntektsgivende virksomhet" med 0 kroner i verdi.

Gunda Lindberg

Hei, byttet arbeidsgiver i fjor. Begge har meldt inn fordel av elektronisk kommunikasjon, og summen av disse overskrider maksbeløpet. Hvordan løser jeg det?

Ragna

Hei igjen!

Utgangspunktet er at dekning av elektronisk kommunikasjon er begrenset oppad til kr 4 392. Du kan derfor endre kortet(ene) for disse arbeidsgiverne, slik at du til sammen får maksbeløpet som skattepliktig inntekt.

Se mer om dette her:

Skatt på telefon og bredbånd betalt av arbeidsgiver - Skatteetaten

Hilsen Skatteetaten

Roar Lyby

Solgte fritidsbolig i fjor. I skattemeldingen må vi føre salgssum, meglerkostnad og kjøpesum. Vi solgte for litt under en million.

Når vi kjøpte fritidsboligen kjøpte vi den for en halv million pluss lån på to hundre tusen for diverse oppussing.

Hvordan ser skatteetaten på beregning av overskudd på salg av fritidseiendom? Burde vi inkludere at pga. lån så er ikke overskuddet over fire hundre tusen?

Nina B.

Hei

Når du skal beregne gevinst / tap ved skattepliktig salg av fritidsbolig må du finne inngangsverdi og utgangsverdien.

Utgiftene dere har hatt til påkostning kan legges til inngangsverdien.

Les mer om dette temaet her:

Slik beregner du gevinst/tap - salg av fritidseiendom i Norge - Skatteetaten

Hilsen Skatteetaten

Stine Cecilie Høibakk Frøhlich

Vi har egen skattemelding for hytte i Sverige. Denne står.oppført på den Norske også. Skal vi gjøre noe mere da? Synes Verdien på.denne er for lav også ut i fra takst vi har fått. Kommer vi bedre ut av det om bade hus og hytte får en høyere verdi?

Jan Egil Høibye

Du skal oppgi all inntekt og formue i utlandet i den norske skattemeldingen. Det gjelder selv om du betaler skatt i utlandet, eller om inntekten/formuen er skattefri i det aktuelle landet.

Norge har avtaler med andre land for å unngå dobbelt beskatning. Du kan kreve fradrag i norsk skatt for skatt betalt i Sverige for formue på hytta (kreditfradrag).

Les mer om dette på skatteetaten.no: Inntekt og formue i utlandet - Skatteetaten Der er det også en film som viser hvordan du krever kreditfradrag i skattemeldingen.

Gunda Lindberg

Har enda ikke fått skattepengene, kan det være fordi det er aap-skatt som skal tilbakebetales?

Marthe

Hei

Flott at du har levert!

Her på nettmøtet kan vi ikke gå inn på enkeltsaker. Hvis du mottok en etterbetaling i 2021 så kan det ta noe lengre tid å behandle skattemeldingen.

På følgende side kan du lese de vanligste årsakene til at skatteoppgjøret kan la vente på seg:

Hvorfor har jeg ikke fått skatteoppgjør? - Skatteetaten

Generelt sett, når skattemeldingen er levert, må den behandles, og det varierer hvor lang tid dette tar.

De aller fleste lønnstakere og pensjonister vil få sine skatteoppgjør i løpet av april, mai og juni. Noen vil få sine skatteoppgjør mellom august og slutten av november.

Hvis du er elektronisk bruker blir du varslet så snart skatteoppgjøret ditt er klart.

Hilsen Skatteetaten

Stine Cecilie Høibakk Frøhlich

Hva godtar skatte etaten av "observerbar markedsverdi" på bolig. VI bor i et nabolag med helt like hus (likt primær-areal, likt byggeår, likt område) og vi har nysolgte hus vi kan vise til, men holder det å angi fra statistikk på finn.no hva husene er solgt for eller hva skal til? Vi forsøkte å gjøre det samme i fjor uten at det gikk gjennom, og vi ønsker ikke gå gjennom med takstmann uten grunn...

Markedsverdispørsmålstegn

Det holder ikke med statistikk fra Finn.no, det må henvises til en konkret og sammenlignbar bolig.

Les om dette på skatteetaten.no: Endre formuesverdien av egen bolig (primærbolig) - Skatteetaten

Gunda Lindberg

Må man dokumentere bompenger i forbindelse med reisefradrag (reise hjem-arbeid) eller er det greit å bruke en reiseplanlegger/kalkulator?

M Olsen

Fradrag for bompenger gis bare dersom buss/tog/ferge gir en økning i reise/ventetid sammenlignet med bruk av bil på to timer eller mer ved reise tur/retur.

Det er faktiske kostnader til bompasseringer som er fradragsberettiget, så du må kunne dokumentere kostnadene.

Les om fradraget og dokumentasjon av dette i håndboken Skatte-ABC som er tilgjengelig på skatteetaten.no: 7.3 Dokumentasjon av kostnader - Skatteetaten

Gunda Lindberg

Kan man dele formueverdien på bil hvis man er deleier (50%) sammen med samboer? F.eks. hvis formueverdien på bilen er 100 000, kan vi begge føre opp 50 000 eller må vi begge føre opp hele formueverdien?

Bob Kåre

Hei

Hvis dere eier en bil sammen fører dere opp halvparten av listeprisen som ny.

Hilsen Skatteetaten.

Stine Cecilie Høibakk Frøhlich

Leverte skattemeldingen neste umiddelbart etter at den kom. Hvorfor har jeg enda ikke fått ubetalt skatt? Trodde man skulle få pengene raskere når man leverte tidlig.

Anonym

Hei

Flott at du har levert!

Når skattemeldingen er levert, må den behandles, og det varierer hvor lang tid dette tar.

De aller fleste lønnstakere og pensjonister vil få sine skatteoppgjør i løpet av april, mai og juni. Noen vil få sine skatteoppgjør mellom august og slutten av november.

Hvis du er elektronisk bruker blir du varslet når skatteoppgjøret ditt er klart.

Hilsen Skatteetaten

Stine Cecilie Høibakk Frøhlich

Får jeg fradrag på vedlikehold av egen bolig? Skifting av vinduer..

Fradrag for støtte til skolegang for elever i Afrika?????

Per O Solberg

Hei!

Vedlikehold får man kun fradrag for om man har skattepliktig utleie. Se her for mer informasjon:

Fradrag - utleie av hele egen bolig - Skatteetaten

Gaver til skolegang, kanalisert gjennom en organisasjon som er godkjent som en frivillig organisasjon kan gi rett til fradrag om du har gitt mer enn kr 500 og beløpet blir innberettet til Skatteetaten.

Se her for mer informasjon: Gaver til frivillige organisasjoner - Skatteetaten

Hilsen Skatteetaten

Roar Lyby

Er man nødt til å sende inn skattemeldingen hvis man ikke har noe å endre på og er ufør? Gjør man noe galt?

Eva V.

Hei

Du behøver ikke levere skattemeldingen hvis du har sjekket at alt stemmer.

Vi anser at du har godkjent den forhåndsutfylte skattemeldingen hvis du ikke leverer innen fristen.

Du kan lese mer om skattemeldingen her:

Se, endre eller levere skattemeldingen - Skatteetaten

Hilsen Skatteetaten

Stine Cecilie Høibakk Frøhlich

Jeg og min samboer (vi er nå nygifte) har felles boliglån, men lånet står på min man. Hvordan kan vi få fordelt lånet på selvangivelsen, og hvordan kan vi få en permanent fordeling? Er det fordi han er mann at det står på han? Vi eier jo leiligheten sammen, og jeg har de samme pliktene i lånet.

Fr Schøller

Skattemeldingen er forhåndsutfylt med opplysninger som er rapportert fra banker osv. Banker rapporterer kun på en person selv om det er flere som er ansvarlige for lånet.

Dere må selv foreta en fordeling mellom dere, først i skattekortet og så i skattemeldingen. Det er altså ingen annen permanent løsning i sikte, dessverre.

Her finner du veiledning om hvordan fordele lån og renter.

Lån og renter - Skatteetaten

Gunda Lindberg

Hvordan kontrollerer jeg at både samboeren min og jeg står med likt trekk/goder på leilighetslånet vårt. Vi eier 50/50, men han står som hovedlånetaker.

Dette vet jeg vi ikke har gjort/gjort feil tidligere år da vi rett og slett ikke forstår oss helt på det.

Anneli H.

Hei

Banken innrapporterer gjeld og betalte gjeldsrenter på kun èn av lånetakerne, så dere må korrigere beløpene i skattemeldingen hvert år.

På følgende side kan dere se hvordan dere gjør denne fordelingen:

Lån og renter - Skatteetaten

Hilsen Skatteetaten

Stine Cecilie Høibakk Frøhlich