Amerikanske Exxon Mobil fikk et overskudd på 17,9 milliarder dollar, mer enn tre ganger så mye som i samme periode i fjor.

Chevrons resultat ble på 11,6 milliarder dollar – også dette mer enn en tredobling fra i fjor. Begge de amerikanske oljegigantene la fram kvartalsresultatet fredag.

Det gjorde også italienske Eni, som fikk et overskudd på 3,8 milliarder euro i perioden fra april til juni. Shell, som la fram kvartalsresultatet torsdag, fikk et rekordstort overskudd på 18 milliarder dollar. Dette var fem ganger så mye som i samme periode i 2021.

Tidligere denne uken opplyste Equinor at de fikk et justert driftsresultat på 17,6 milliarder dollar i andre kvartal. Dette var ikke langt unna rekordresultatet på 18 milliarder dollar i første kvartal.

Krigen i Ukraina er en viktig årsak til at oljegigantene håver inn penger. Prisene både på olje og naturgass har skutt i været som følge av krigen, vestlige sanksjoner mot Russland og russiske kutt i leveransene av gass til EU.

Situasjonen har ført til svært høye priser på drivstoff, og også på strøm i deler av Europa. De høye energiprisene bidrar også til den generelle prisveksten, som er svært høy i store deler av verden.