Nortura etablerer selskapet Nidaros Egg for å overta oppdretts-aktivitet i Trøndelag, når Inderøy Hønseri legger ned virksomheten fra høsten 2023. Selskapet skal sikre leveranser av unghøner til konsumeggprodusenter i regionen, heter det i en pressemelding fra Nortura.

– Inderøy Hønseri har vært en sentral unghøne-oppdretter på det norske markedet, og et opphør av aktivitet kunne ha medført manko på dyremateriale i Norge med potensielt påfølgende konkurser blant eggprodusenter. Nortura etablerer Nidaros Egg for å sikre at man opprettholde nødvendig produksjon og leveranser av unghøner i Midt-Norge. Nidaros Egg skal også sikre en langsiktig og konkurransedyktig løsning for oppdrett og leveranser av unghøner av høy kvalitet, sier Bjørn Tore Hansen i Nortura, som også blir daglig leder i Nidaros Egg.

Nidaros Egg etableres i Malvik og skal koordinere kjøp, salg og logistikk, samt tilby faglige tjenester til produsenter. Selskapet skal tilby tjenester til alle aktører i markedet og intensjonen er å etablere samarbeide med Den Stolte Hane og andre eggpakkerier om tjenester for å sikre en regional og nasjonal eggproduksjon. Målet er å oppskalere aktivitet forløpende slik at selskapet gradvis vil kunne tilby unghøner til alle som i dag er kunder av Inderøy Hønseri.

750 000 unghøner

– Selskapet skal på sikt ha på plass en total oppdrettskapasitet i Midt-Norge på opp til 750 000 unghøner pr år. I en overgangsfase vil man benytte lokalitetene til Inderøy Hønseri, og på sikt etablere nye lokaler i tråd med forventninger som stilles til moderne oppdrett, sier Hansen.

Hansen går inn som daglig leder i selskapets interrimledelse sammen med Stian Pedersen (CFO) og spesialveterinær Pia Køteles. Selskapet vil samarbeide med Steinsland og co som driver rugeri.

Norsk eggproduksjon er basert på en verdikjede der produsenter kjøper livdyr fra unghøneoppdrettere som igjen kjøper livdyr fra et rugeri. Norge har i dag få unghøne-oppdrettere og disse har en geografisk konsentrasjon rundt Rogaland, Østlandet og Trøndelag. Ved å etablere oppdrett i Trøndelag vil Nortura bidra til å ivareta oppdrett på flere mindre enheter og over et større geografisk område, heter det fra Nortura.

I hardt vær

Samme selskap har vært i hardt være det siste året, etter sin avgjørelse om å ta ned aktivitet i Trøndelag. 29. juni kom nyheten om at Nortura dropper planene om å bygge et kyllingslakteri på Røra, noe som skapte sterke reaksjoner fra flere hold.

Styrelederen i Nortura, Trine Hasvang Vaag fra Snåsa, trakk seg dessuten nylig som styreleder i Nortura etter at mistillitsforslaget hennes mot konsernsjef Anne Marit Panengstuen ble nedstemt i styret.

Norturas årsresultat viste dessuten røde tall i 2022, for første gang siden etableringen i 2006. Årsresultatet viser et underskudd på 360 millioner kroner for 2022.

I Trøndelag har dessuten Reitan-eide Norsk Kylling vist seg å bli en sterk konkurrent om matproduksjon, med sitt nye rugeri på Støren og gigantfabrikken på Orkanger. Flere kyllingprodusenter som ble stående uten leveringsavtale i Midt-Norge etter at Nortura droppet Røra-planene, fikk etter kort tid tilbud om samarbeid med Norsk Kylling.