Endringen skjer etter at Norges Bank sist torsdag meldte at styringsrenta ble satt opp med 0,25 prosentpoeng.

- Vi ser at husholdningene nå for alvor begynner å merke prisveksten, og at Norges Bank fortsetter å bremse inflasjonen ved å heve styringsrenten. Med dagens rentejustering tilpasser vi oss endringene i rentene og i markedssituasjonen, sier Marthine Bodd Five, leder for personmarked i Danske Bank Norge, i en pressemelding.

Nye listepriser for utlån gjelder fra og med 29. mars, melder banken. Eksisterende kunder vil bli varslet om endringene i løpet av de nærmeste dagene og disse vil gjelde fra 12. mai. Det er mulighet for variasjoner i renteendringen til enkelte kundegrupper, opplyser Danske Bank.

Også Sparebank 1 SMN øker rentene på lån og innskudd med inntil 0,25 prosentpoeng. Bakgrunnen er som for andre renteendringen hos Norges Bank.

«Dette påvirker prisen bankene betaler for å låne inn penger, for så å låne ut til kundene», skriver Sparebank 1 SMN i en børsmelding.

Sparebank 1 SMN sitt hovedkontor i Trondheim. Foto: PAAL SOLBERG

Turbulens i global økonomi

- Når Norges Bank velger å heve styringsrenta er det fordi det fortsatt er behov for å dempe inflasjonen. Turbulensen i global økonomi gjør at prognosene er usikre fremover, men det er sannsynlig at renten heves to ganger til i første halvdel av 2023. Etter dette tror vi på en utflating, noe som er godt nytt for husholdningene, sier Nelly Maske, konserndirektør for Privatmarked i Sparebank 1 SMN.

Kunder som nå får renteendring, vil i løpet av de nærmeste dagene motta informasjon om hvordan dette påvirker deres lån. For eksisterende lånekunder vil renteendringen tre i kraft fra 11. mai 2023 og for nye lån fra 30. mars 2023, melder Sparebank 1 SMN.