– Vi kommer til å være synlige i månedene som kommer. Vi forventer at aktørene forholder seg til gjeldende krav, og oppfordrer selvsagt alle til å sette seg godt inn i det som gjelder. Målet vårt er at passasjerene får en fin og sikker opplevelse, sier avdelingsdirektør for Operativt tilsyn i Sjøfartsdirektoratet Alf Tore Sørheim, i en pressemelding.

Sjøfartsdirektoratet intensiverer nå tilsynsaktiviteten i løpet av 2023.

Den aktuelle forskriften skal sørge for at båtturer blir tryggere for turister og gjelder for fartøy under 24 meter, som fører tolv eller færre personer.

– Den er laget for å hindre tragiske ulykker. Alle som skal ta med seg folk ut i båt, må sette seg godt inn i hvilke krav som gjelder, sier Sørheim.

Regelverket stiler krav til konstruksjon og utrustning av båten, samt kvalifikasjonskrav av føreren. Både rederi og fører skal følge kravene til sikkerhetsorientering, bemanning, utstyr, radiokommunikasjon og redningsmidler.

– Vi har dessverre sett enkelte tilfeller der operatører prøver å unngå regelverket ved å omdefinere seg fra fører, til guide eller instruktør. Her er imidlertid loven klar. Regelverket skal følges også når utleieren, eller en som representerer utleieren, er med ut i båten, understreker Sørheim.

Forskriften gjelder båttaxi så vel som hvalsafari, sightseeing og RIB-båtturer.