Malerfirma Edvardsson saksøkes av tre tidligere arbeidere fra Ungarn. Rettssaken tirsdag 7. februar og skal gå over tre dager. MN24 har tidligere omtalt søksmålet.

Arbeiderne mener de er trukket ulovlig for losji og har overtidsbetaling til gode.

– Jeg er spent på hvordan det blir å vitne. Vi har gått over alle papirer og dokumenter. Nå venter vi bare på dagen, sier saksøker Tamás Szabadi en uke før saken starter.

Overtid

«Utmattende og stressende» er ord Szabadi tidligere har brukt om perioden 2019 – 2020, da han jobbet for firmaet.

Tidligere har ungarernes krav til sammen beløpt seg på 317 323 kroner. I forkant av rettssaken ber de om betaling «etter rettens skjønn» og hundre kroner for hver arbeidsdag utenfor sitt hjemsted.

De mener Malerfirma Edvardsson forsøkte å unngå overtidsbetaling ved å hevde partene hadde inngått en avtale om såkalt gjennomsnittsberegning; mye arbeid i noen perioder, i bytte mot senere fri. En slik avtale ble, ifølge saksøkerne, hverken signert eller fulgt.

Firmaet selv mener avtalen er reell og lovlig.

Szabadi og kollegene mener deres gamle arbeidsgiver skylder dem penger. Trøndelag tingrett skal snart ta stilling til hvem som har rett. Foto: Stian Hansen

Uklar pendlerstatus

Ungarerne krever også tilbake penger betalt for losji og bruk av firmabil.

–Det er urimelig at arbeidstakere skal måtte betale for arbeidsgivers kjøretøy som benyttes i arbeidstiden, skriver ungarernes advokat Johan Ivar Ansnes i et innlegg til tingretten.

Han mener beløpene som malerfirmaet har krevet fra saksøkerne og andre arbeidstakere, i praksis har dekket firmaets utlegg på bolig og bil.

Et vesentlig spørsmål i saken, er hvorvidt ungarerne burde vært regnet som pendlere. Kontraktene deres oppgir ikke fast arbeidssted. Bedriftens adresse er i Tromsø. Arbeidet har i stor grad vært utført i Trøndelag og på Østlandet.

–Bedriftens hovedadresse i Tromsø må anses å være arbeidstakernes «hjemsted». Saksøkerne har som pendlere krav dekning av kost og losji, mener Ansnes.

El-kritikk

Saksøkerne hevder hyblene de leide ikke holdt forsvarlig stand, noe firmaet bestrider.

Tamás Szabadi har tidligere beskrevet fire – fem kvadratmeter store rom ment for to arbeidere i køyeseng. Hver arbeider skal ha blitt trukket cirka 3200 kroner i måneden for leie av bolig.

Eltilsynet var på befaring samme måned Szabadi oppgav å ha bodd der. Huseier skal ha blitt pålagt å utføre til sammen 14 små og store rettelser. Avvikene gikk på uansvarlig bruk av ovner og skjøteledninger, manglende dokumentasjon og generell brannfare grunnet høyt antall beboere.

Takket ja til tilbud

Malerfirma Edvardsson har ifølge sin advokats innlegg til tingretten, tatt en ekstra kikk på timelistene. De tilbyr seg å betale de tre ungarerne 16 452 kroner for 210 timer overtid.

Utover det ber advokat Jostein Nordbø om frifinnelse.

– Saksøkerne valgte å benytte seg av saksøktes tilbud om leie av bolig og bil. Saksøkte bestrider at bolig og bil ikke har hatt en forsvarlig standard. Det er ikke noe grunnlag for å sette avtalen til side, og det er uansett for sent å reklamere, skriver Nordbø.

Firmaet hevder Szabadi ble trukket 27 timer i lønn etter avtale, grunnet arbeid som måtte gjøres om. Szabadi nekter for å ha underskrevet noen slik avtale.

MN24 har i forkant av rettssaken forsøkt å få kommentar fra firmaets advokat og daglige leder. Våre spørsmål er ikke besvart.