Etter publisering av denne saken har Sparebank 1 satt spleisen på pause og  NRK  har bestemt seg for å trekke serien midlertidig for å gjøre endringer.

Den nye dokumentarserien «Ingen elsker bamsegutt» hadde premiere på NRK 15. november.

Serien handler om en uføretrygdet mann i 60-årene fra Rogaland, som bor under kummerlige forhold på Filippinene sammen med sin filippinske kone og sønnen deres.

I 2012 signerte Bamsegutt på en flyttemelding, men mener selv at han ikke forstod hva han skrev under på, heller ikke dokumentets betydning, da dette førte til at trygda hans ble kraftig redusert. Bamsegutt mener han har blitt lurt av Nav og har skrevet 9000 e-poster til norske myndigheter. Nå lever de tre i fattigdom på Filippinene og tenåringssønnen er tatt ut av skolen. De ønsker å komme tilbake til Norge og ba Tore Strømøy, som er kjent for NRK-serien Tore på Sporet, om hjelp.

Målet for Spleisen har blitt juster flere ganger siden oppstarten. Foto: Skjermdump fra Spleis

Passerte en million

Etter premieren er det startet sju innsamlinger gjennom Spleis, Sparebank1 sin løsning for digitale innsamlingsaksjoner.

Den med størst interesse er Liv-Anne Aanestad Vold fra Stavanger sin spleis med navnet «Hjelp bamsegutt med familie hjem!». Den hadde torsdag formiddag samlet inn hele 1, 3 millioner kroner fra over 5400 givere. Fredag formiddag har summen økt til over 2,9 millioner kroner fra over 12 000 givere.

«Etter å ha sett dokumentaren på Nrk med Tore, kjente eg at vi må kunne hjelpe han, kona og sønnen hjem til Norge! Systemet svikter totalt, i alle ledd virker det som. Tusen takk for at du støtter. Givergleden er stor, så nå går vi for å hjelpe familien litt rundt etableringa i Norge. Har vært i kontakt med advokat og spleis, pengene blir forvalta på trygg måte og bistand rundt det praktiske blir ivaretatt» står det i beskrivelsen til spleisen.

De øvrige spleisene har også samlet inn til rundt 200 000 kroner.

Og beløpene øker stadig.

Bildet av Tore Strømøy på kontoret er tatt i april 2022 av Adresseavisen. Til høyre på kontorpulten ligger familiebildet av Bamsegutt og familien hans. Foto: Morten Antonsen

– Som å se på bensinpumpa

– Da jeg satt og så på Spleisen i går kveld, minnet det meg om når man fyller bensin nå for tida, der kronene ruller fort oppover, sier Tore Strømøy til MN24 torsdag formiddag.

Han setter pris på engasjementet etter seriepremieren.

– Jeg er kjempeglad for at folk hjelper dem, men jeg håper ikke dette gjør at myndighetene lener seg tilbake og sier at «nå får de jo hjelp» slik at de ikke må gjøre noe.

Strømøy forteller at han har vært i kontakt med familien på Filippinene i dag.

– Kona til Bamsegutt sier at det viktigste var ikke å få masse penger, men at de kan komme seg til Norge og får et normalt liv.

– Bevares, det er flott at folk vil hjelpe, men jeg håper ikke dette får myndighetene til å tro de ikke må gjøre noe, sier Tore Strømøy. Foto: Morten Antonsen

Sett på hus til 150 000

Strømøy forteller at han også har snakka med damen som har startet spleisen.

– Det er ei vanlig bestemor fra Rogaland som ville hjelpe. Hun hadde håp om å få inn rundt 70 000 og hadde sett for seg å gå inn med resten selv, om hun ikke nådde målet. Det ser ut som hun slipper det nå da... Dette viser at folk er uenig og ikke fornøyd med det som har skjedd her, og at de ønsker å hjelpe.

Strømøy forteller at familien fortsatt planlegger for flytting til Norge.

– En million er jo ikke så mye i Norge i dag, men det er en fin start for familien, for de kommer jo uten noen verdens ting. Jan-Egil har sett på et hus han kunne tenkt seg å kjøpe et eller annet sted i Norge til 150 000 kroner. Det var jo ei rønne, men han ser for seg å kunne bygge på det.

– De vet ikke hvor de skal flytte, så om det er en trøndersk kommune som vil ha en hyggelig familie som innbyggere, kan de melde seg på nå, sier Tore Strømøy.