Den svenske kioskgiganten Reitan skal fase ut salget av sigaretter og på sikt avslutte salget helt. Det gjelder også kioskkjedene Narvesen og 7-Eleven i Norge.

– Vi ser allerede en synkende etterspørsel på sigaretter og ønsker å bidra til å fase dette ut på sikt, sier kategori- og innkjøpsdirektør Anniken Staubo i Reitan Convenience Norway til E24.

– Akkurat som Reitan Convenience Sverige skal heller ikke vi ta inn nye produkter og merkevarer i denne kategorien fra 2026, bekrefter Staubo.

Tidligere mandag ble det kjent at den svenske franchise-eieren Reitangruppen fra og med 2026 ikke vil ta inn sigarettprodukter i sine butikker. Gruppen eier blant annet kioskkjedene 7-Eleven og Narvesen, som finnes i Norge.

Administrerende direktør Anna Wallenberg i Reitangruppens svenske avdeling, som er franchise-eier av både Pressbyrån, 7- Eleven og den siste svenske kiosksatsingen PBX begrunner avgjørelsen med at røyking er helsefarlig, samt arbeidsmiljø og miljøpåvirkning under produksjonen.

LHL håper dagligvaren kommer etter

Det er svært gledelig at sigarettsalget tar slutt, mener LHL, som peker på at over 5000 personer dør av røyking årlig i Norge.

LHL er ideell organisasjon som jobber for mennesker med hjerte-, kar- og lungesykdom, allergi, hjerneslag, afasi – og deres pårørende.

– Det dør flere personer av tobakk hver eneste uke enn det gjør i trafikken et helt år, sier generalsekretær Marit Larsen i LHL.

Nå håper hun at også dagligvarekjedene vil følge etter.

– I Danmark har Lidl fjernet tobakk. Nå bør Rema, Coop og Kiwi følge etter og gjøre det samme i Norge. Det hadde vært å ta et stort nasjonalt folkehelseansvar, sier hun.

Også palmeolje

I tillegg skal kioskene fra og med 2027 slutte å selge produkter som inneholder palmeolje.

Palmeolje finnes i blant annet kjeks, sjokolade, chips og kaker.