Laura Ashley åpnet på Sirkus Shopping i slutten av august 2022. Fredag 6. januar var den ferske interiørbutikken konkurs.

Presisering: I sluttfasen ble butikken delvis promotert under et annet navn: Pomp og Prakt.

Innehaver Lise Olden peker i SMS til MN24 på trange tider og stigende priser. Hun tror mange går konkurs nå på grunn av dette.

– På grunn av økt rente, økte strømpriser, økte bensinpriser og økte matpriser, er ikke folk like kjøpesterke som før. De bruker penger på det mest nødvendige, skriver hun.

Fire ansatte

Laura Ashley er en britisk butikkjede og merkevare som ble startet i 1953. Butikkene selger klær, møbler og interiørartikler.

– På grunn av det økonomiske klimaet i Norge, er det per nå ikke marked for nok et eksklusivt merke som Laura Ashley, uttaler Olden.

Hun ba selv tingretten om å slå selskapet sitt konkurs. Hun oppgav gjelden til 1,62 millioner kroner. Varelageret og resten av eiendelene skal være verdt rett over én million. Fire personer var ansatt i butikken da den la ned.

Butikksjef, artist og fosning Lise Olden beskrev utvalget som britisk-romantisk da MN24 snakket med henne kort tid etter åpningen. Hun har tidligere drevet et spisested på Brekstad og inngikk en franchiseavtale med de britiske eierne av Laura Ashley.

Hard jul

Uvanlig få bedrifter gikk konkurs under pandemien. Nå er offentlige støttetiltak trukket tilbake, og flere gir opp.

I desember, når julesalget normalt redder mange butikker, økte antallet konkurser i vanlige, norske butikker med hele 39,4 prosent. For hele 2022 hadde denne bransjen en konkursøkning på 17 prosent målt opp mot året før.

Trøndelag fylke hadde 10,5 prosent flere konkurser i fjor enn i 2021, alle bransjer medberegnet. For hele landet var økningen 11,7 prosent.

Det skriver analyseselskapet Dun & Bradstreet.

– Selv om antallet konkurser har vært økende gjennom året og er dramatisk for enkelte bransjer, er ikke nivået voldsomt høyt nivå hvis vi sammenligner med tidligere år. Konkurstallene gikk mye ned i pandemiårene 2020 og 2021, og AS Norge-tallene våre viser at norsk næringsliv aldri har hatt høyere resultatgrad enn i 2021, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet gjennom en pressemelding.

24 trønderske bedrifter gikk konkurs i fjorårets siste måned – elleve flere enn i samme måned året før.

Antall bedrifter som ikke kunne betale regningene sine gjorde et kraftig hopp mot slutten av 2022, men Brit Elise Melhus sier nivået ikke er voldsomt høyt. Foto: Dun & Bradstreet

Sliter mest

Melhus tror ikke på noen bedring med det første:

– Skal vi se inn i 2023 er optimismen i store deler av næringslivet på et svært lavt nivå. Høyere priser, økt inflasjon, høyere rente og økte skatter gjør sitt til det. Det reduserer investeringsviljen og vil også medføre flere konkurser framover, sier hun.

Hotell- og restaurantbransjen har hatt størst konkursøkning gjennom fjoråret med 34,7 prosent og hele 68,2 prosent i desember, sammenlignet med samme periode året før.