– Vi er overrasket over at vi fant de forbudte plantene. Vi hadde håpet vi ikke skulle finne dem, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for produkttilsyn i Miljødirektoratet til NRK.

Direktoratet var på tilsyn hos 22 aktører i Trøndelag og Møre og Romsdal. I Trøndelag hadde tre av disse en eller flere forbudte plantesorter.

Plantene det er snakk om, er alaskakornell, høstberberis og gravbergknapp. De to sistnevnte har vært ulovlige i Norge siden januar i år.

– Men forskriften om at disse skulle bli ulovlige i 2021 ble kjent allerede i 2016. Hagesentrene har hatt lang tid på å forberede seg, ifølge Veulemans.

Gravbergknapp har vært forbudt i fem år til alt annet enn bruk på tak. I alt 28 plantesorter er ulovlige i Norge. Årsaken er høy risiko for spredning og skade i naturen.

Miljødirektoratet har ikke inntrykk av at aktørene som ble tatt, brøt forskriften bevisst. De tre hagesentrene fikk umiddelbart pålegg om å destruere plantene.

– I tillegg vurderer vi å gi bøter, sier Veulemans.

Miljødirektoratet har ikke nøyaktig oversikt over hvor mange av disse ulovlige plantene som er kjøpt, men det skal ikke være snakk om veldig mange.

Hageland Wormdal i Orkland er ett av hagesentrene som ifølge NRK ble tatt i kontrollen. De solgte alaskakornell.

Daglig leder Arnstein Wormdal sier plantene ble bestilt i fjor høst for levering våren 2021 – selv om forbudet skulle inntreffe i januar.

– Her har det skjedd en glipp fra både oss og leverandør. Leverandør skulle aldri ha sendt plantene til oss i vår, og vi skulle aldri ha satt dem frem. Vi synes selvsagt det er veldig leit, sier Arnstein Wormdal til NRK.

Nypan hagesenter utenfor Trondheim solgte alaskakornell og gravbergknapp, ifølge Miljødirektoratet. Daglig leder Ola Høeg sier til NRK at alaskakornell-sorten de solgte er lovlig.

– Det er forskjell på art og sort. Jeg er ikke enig i at vi har hatt noe i butikk som ikke er lov. I mine øyne er regelverket utydelig, sier Høeg, som mener Miljødirektoratet feiltolker.