Publikasjonen Architectural Review deler hvert år ut priser til den beste arkitekturen verden rundt, både for det som er bygget og for det som er tegnet.

Prisen for Future Projects innen klassen «Infrastruktur», går i år til nye Trondheim sentralstasjon, eller Trondheim S, som kommer til å bli landets mest moderne knutepunkt når det står ferdig om noen år. På nettsiden til arkitektpublikasjonen, er det et bilde fra prosjektet og teksten «Trondheim Central Station in Trondheim, Norway by Arkitema for Bane NOR Eiendom and Trøndelag Fylkeskommune», som bevis på seier innen klassen «Infrastruktur».

Kontoret og butikker

Det er arkitektfirmaet Arkitema som har tegnet bygget som Bane NOR Eiendom skal bygge over og ved sporene på Trondheim S. Det skal bli både kontorer og butikker på togstasjonen.

Nye Trondheim S. Foto: Illustrasjon fra Bane Nor Eiendo / Adresseavisen

Reguleringsplanen for Trondheim Stasjonssenter ble vedtatt av Trondheim Bystyre i mars 2019. Planen legger til rette for å gi byen et attraktivt kollektivknutepunkt med ny felles terminalbygning for jernbane, hurtigbåt og buss. I tillegg bidrar planen til at flere kan bo og arbeide ved knutepunktet og inkluderer kontor- og handelsarealer, boliger, parkeringsanlegg og fornyelse av utearealene. En stor andel av bygningsmassen etableres på et lokk over dagens jernbaneanlegg.

Det er planer om boliger knyttet til nye Trondheim sentralstasjon. Foto: Illustrasjon: Asplan Viak / Adresseavisen

Utvikle området

De overordnede målene med planen er å styrke kollektivknutepunktet og utvikle området rundt Trondheim Sentralstasjon til en bydel som henger sammen med Midtbyen og østre bydeler.

Gjennomføring av delprosjektene som omfattes av reguleringsplanen strekker seg over mange år. Første delprosjekt ble igangsatt i 2021 og hele utbyggingen forventes å bli ferdigstilt i 2031.

Gryta Parkeringskjeller er første delprosjekt i forbindelse med utviklingen av nye Trondheim S.