– Innovasjon og forskning i næringslivet er avgjørende for å at vi skal nå våre ambisiøse klima og energimål. Årets siste tildelinger går blant annet til spennende og viktige prosjekter innen hydrogen, solenergi, batterier og havvind. Det gjør oss bedre rustet til å nå våre mål og bidrar godt i vår satsing på grønt industriløft, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

– Vi er på vei inn i en ny tid med en omfattende omlegging av energisystemet. Dette må skje i et tempo vi ikke har sett før. Her har næringslivet en nøkkelrolle. Disse prosjektene vil kunne bidra til noen av de nye energiteknologiene vi trenger, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit til egen nettside.

En av bedriftene i Trøndelag som får penger til forskning, er den nystartede bedriften Cartesian AS. de tildeles 7,2 millioner kroner for å videreutvikle sin termiske energilagringsteknologi. Prosjektet er basert på 10 års forskning og utvikling ved Sintef. Cartesians prosjekt har som mål å utvikle løsninger som gir byggeiere og industriaktører mulighet til å optimalisere energibruken gjennom å balansere nettkapasiteten og å spare overskuddsenergi til senere bruk, melder Forskningsrådet.

I tillegg til Cartesian AS får Safetec Nordic AS nesten 6,5 millioner kroner av pengene fra Forskningsrådet.