Helikopteret var operert av Helitrans og styrtet i fjellområdet Skoddevarre nær Alta.

– Saken mot piloten er henlagt på grunn av mistenktes død, mens saken mot Helitrans AS er henlagt som intet straffbart forhold bevist, sier konstituert statsadvokat Jørn H. Bremnes i en pressemelding.

Bremnes forklarer at det ikke ligger noen skyldkonstatering i henleggelsen av saken mot piloten.

– Når det gjelder Helitrans AS har påtalemyndighetens vurdert at det ikke foreligger grunnlag for straffansvar for selskapet, verken etter lufttransportloven eller etter straffeloven, sier Bremnes.

– Omfattende etterforskning

Politiadvokat Hanne Bernhardsen i Finnmark politidistrikt sier at det har vært en omfattende etterforskning etter ulykken, samt at havarikommisjonen har gjennomført en grundig undersøkelse.

Havarikommisjonen ga tolv tilrådninger om sikkerhet etter sin granskning.

Disse handler om tiltak for å forhindre såkalt «servo transparency», opplæring og sikkerhet ved rundflyging med passasjerer, overlevelsesaspekter inkludert krasjbeskyttet drivstoffsystem og bruk av hjelm, samt krav til lettvektsregistratorer.

Sightseeing for festivalgjester

Helikopteret drev med sightseeing for gjester på festivalen Høstsprell. Det var fem passasjerer om bord, som i likhet med piloten døde i styrten.

Ifølge havarikommisjonen var det fenomenet servo transparency som mest sannsynlig førte til styrten.

Fenomenet oppsto fordi helikopteret var i nedstigning og i en sving, men hadde høy masse og økende hastighet. Helikopteret hadde mest sannsynlig ikke tilstrekkelig høyde til at flygeren rakk å gjenvinne kontroll i tide, står det i rapporten.

Alle de fem passasjerene som døde i ulykken, var fra Alta. Det var Markus Vonheim (19), Kevin Berg (20), Kine Johnsen (20), Robin Karlsen (20) og Benedikte Hyld Mella (22). Piloten var en mann på 27 år fra Sverige.

Satt på bakken

Alle om bord i helikopteret omkom, bekreftet politiet etter ulykken i slutten av august i 2019. I tillegg til piloten var det fem unge personer i 20-årene fra Alta om bord da ulykken fant sted. Helikopterselskapet Helitrans satte i en periode alle sine helikoptre midlertidig på bakken etter ulykken.

Helikopteret som styrtet, var ifølge avisa Nordlys en oppgradert versjon av Airbus AS-350B. Det var ett av to som selskapet Helitrans i juni det året fikk overlevert fra selskapet Østnes Helicopters, som representerer Airbus i Norge. Ifølge avisa har helikoptertypen vært involvert i flere ulykker, men er samtidig det mest brukte i Norge.