En ung kvinne fra Trondheim ble i starten av mars dømt for forsikringsbedrageri. Hun kjøpte en eldre bil av samboeren sin i fjor høst og tegnet full-kasko forsikring gjennom If.

Forsikringen dekker de aller fleste skader. Årsprisen er nesten like høy som verdien på bilen.

En måned etter bilkjøpet meldte kvinnen inn en stor skade. Hun skrev:

«Bilen min stod parkert på parkeringsplassen. (…) Ingen var på stedet.»

Skaden kunne gitt en utbetaling på 45 000 kroner. Hun unnlot å nevne at samboeren hennes meldte samme skade til et annet forsikringsselskap da han eide bilen noen måneder tidligere.

Felt av bilder

Kvinnen ble tiltalt for forsikringsbedrageri, men hevdet å være uskyldig. Dermed endte tvisten som en full rettssak, i stedet for å avgjøres med tilståelse.

Retten var overbevist om at hun med vilje gav uriktige opplysninger. Samboeren hadde lagt ved bilder ved sin skademelding. Skadene framstod som identiske med de kvinnen påstod hadde skjedd nylig.

«Tiltalte har forklart at hun ikke visste om skadene på bilen før hun sendte skademelding. Retten fester ikke lit til forklaringen. Retten mener skadene på bilen er så tydelige at det ikke kan unngås å legge merke til de.»

Trakk kravet

Kvinnen hevdet å ikke ha snakket med samboeren sin før hun sendte kravet til If. Hun trakk senere skademeldingen. Retten skriver:

«At tiltalte trakk kravet (…) mener retten har sammenheng med at forsikringsutreder i If fattet mistanke, og stilte tiltalte en rekke spørsmål om bilen. Tiltalte besvarte ikke henvendelsene fra If.»

Høyesterett har slått fast at forsikringsbedrageri skal straffes med ubetinget fengsel. Med mindre det er snakk om beskjedne beløp eller særlige omstendigheter.

Retten landet på 30 dager betinget fengsel – det samme som aktor ba om. Kvinnen må i tillegg betale saksomkostninger på 3000 kroner.

MN24 har uten hell forsøkt å få en kommentar fra forsvareren hennes.