Norges Bank valgte i august å heve styringsrenten ytterligere to hakk til 1,75 prosent. Det er den høyeste styringsrenten i Norge på over 10 år, men nå venter det kanskje en ny økning i september. Da vil trolig de enkelte bankene følge etter med rentebrev til sine kunder. Men allerede svir rentehevingene på nordmenns lommebok, ofte med tusenvis av kroner i måneden.

Det er bytt.no, en prissammenligningstjeneste innen personlig økonomi, som har regnet ut hva de siste månedenes rentestigninger koster folk.

Renteheving etter renteheving

Selv om en dobbel renteheving høres mye ut isolert sett, utgjør ikke 0,5 prosent mer enn ca. 600 kr i måneden, eller 8000 kr i året, om du har et lån på to millioner kroner.

Legger man derimot til tidligere rentehevinger er bildet et annet. Med en økning på 1,75 prosentpoeng på 12 måneder er boliglån dermed blitt mye dyrere sammenlignet med før alle rentehevingene:

  • Et boliglån på to millioner kroner har økt med 2000 kr i måneden, eller 24 000 kr i året.

  • Et boliglån på tre millioner har økt med 2700 kr i måneden, eller 32 500 kr i året.

  • Et boliglån på fire millioner har økt med 3500 kr i måneden, eller 42 000 i året.

Renta skal videre opp

Som en huskeregel kan man si at 1 prosent rente utgjør ca. 8 000 kr i året for hver million du har i lån. I tillegg kommer økte utgifter til blant annet mat, strøm og drivstoff, slik dagens økonomiske bilde er blitt.

Samtidig som styringsrenten ble satt opp i august varslet Norges Bank at det sannsynligvis venter en ny økning allerede i september.

Enkelte ekspert spår at det blir en ny dobbel renteheving, ettersom inflasjonstallene for august fortsatt er svært høye.

Bytt bank

De fleste bankene har nå justert sine veiledende boliglånsrenter til over tre prosent effektiv rente, ifølge boliglånsoversikten til Bytt.no. De billigste boliglånene ligger på mellom 2,5% og 3% effektiv rente.

Selv om banken din gjerne øker renta betyr ikke det nødvendigvis at det er noe kundene burde akseptere, mener Bytt.no. Dersom renta di er mer enn 1 prosent over styringsrenten i dag, er det stor sjans for at du kan spare mye penger på å bytte bank.