I politiets kommende trusselvurdering, som legges fram over påske, beskrives en bekymring for kriminalitet innen fiskerinæringen som har en årlig omsetning på 121 milliarder kroner, skriver E24 , som har fått innsikt i vurderingen.

«Det forekommer systematisk under- og feilrapportering av ressursuttaket og landingen av fisk i Norge», står det i trusselvurderingen.

«Aktører med kontroll eller sterk innflytelse over virksomheter i flere ledd av verdikjeden benytter sin posisjon til å oppnå gevinst ved å sette omsetning av ulovlig fangstet fisk og skalldyr i system», står det videre.

Økokrimsjef Pål Lønseth sier politiet tror kriminalitetsnivået er foruroligende høyt og mener det er på tide å rope varsku for det som kan bli landets viktigste næring i framtiden. Han forteller at de ser etableringer av utenlandske aktører, som har kriminelle relasjoner, i markedet.

– Jeg tror det blir flere straffesaker, ja. Og politiet kommer helt sikkert også til å bidra gjennom a-krimsenteret for å kontrollere arbeidslivskriminalitetsspørsmål på land, sier Lønseth.