Myndighetene vurderte søknader fra til sammen 31 selskap høsten 2021. Av de 53 utvinningstillatelsene, er 28 i Nordsjøen, 20 i Norskehavet og 5 i Barentshavet.

Equinor er tildelt 26 nye utvinningstillatelser, 12 tillatelser som operatør og 14 som partner, mens Aker BP er tildelt 15 tillatelser, hvorav 7 som operatør.

17 av utvinningstillatelsene er tilleggsareal til eksisterende utvinningstillatelser.

– Videre leteaktivitet og nye funn er avgjørende når vi skal videreutvikle den norske petroleumsindustrien til det beste for hele landet, sier olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.

Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) er en årlig leterunde i de mest modne områdene på norsk sokkel. De 28 oljeselskapene får tilbud om andeler i en eller flere av disse tillatelsene. 15 selskaper blir tilbudt ett eller flere operatørskap.

– Dagens arealtildeling er et viktig bidrag for å opprettholde leteaktiviteten fremover og for at vi kan gjøre nye, lønnsomme funn, sier Mjøs Persen.

– Galskap

SVs Lars Haltbrekken reagerer kraftig på regjeringens tildelinger.

– Dette er galskap, sier Haltbrekken til NTB.

Han reagerer spesielt på lisensene som er gitt på Mørebankene og i Barentshavet.

– Dette viser at regjeringens snakk om å beskytte sårbare områder mot oljeboring, er nettopp det – bare snakk, sier Haltbrekken.

Han mener tildelingene viser at det var riktig av SV å stå utenfor regjering.

– Oljetørsten i denne regjeringen kjenner ingen grenser.

Naturvernforbundet er svært skuffet over den nye regjeringen.

– Her starter regjeringen å markere klimapolitikken sin på verst tenkelig vis! Dette er gambling på at verden ikke når klimamålene, med sårbar natur og framtidige generasjoner som innsats. Regjeringa må lytte til folket, som vil ha en kraftfull klimapolitikk, og la olja ligge, sier nestleder Pernille Hansen i Naturvernforbund.

Greenpeace-sjef Frode Pleym reagerer sterkt på at Støre-regjeringen fortsetter der Solberg-regjeringen slapp med å overkjøre advarslene fra klimaforskere om at klimaet ikke tåler mer oljeleting.

Organisasjonen er spesielt bekymret for den nordligste lisensen, som ifølge Greenpeace ligger tett inntil den kontroversielle «iskantsonen».

– Støre-regjeringen viser sitt sanne ansikt ved å sette oljeindustriens krav om nye letelisenser over behovet for en rettferdig, grønn omstilling, sier Pleym.

– Gode nyheter

TFO-konsesjonsrundene skjer årlig og innenfor et forhåndsdefinert område. De ble innført i 2003.

– Det er gledelig at selskapene fortsatt har stor tro på at det er mer å finne i områder med kjent geologi og i nærheten av eksisterende infrastruktur. Det er viktig å påvise disse ressursene slik at ledig kapasitet i allerede etablerte prosessanlegg og rørsystemer kan utnyttes. Da kan selv små funn gi betydelig verdiskaping, sier direktør for lisensforvaltning Kalmar Ildstad i Oljedirektoratet i en pressemelding.

Han legger til at årets tildeling viser at det fortsatt er et stort mangfold blant aktørene med en god blanding av små og mellomstore selskap samt store internasjonale aktører.

Administrerende direktør Hildegunn Blindheim i Norsk olje og gass betegner tildelingen som gode nyheter.

– Gjennom en aktiv tildeling av arealer bidrar myndighetene til at selskapene kan påvise og utvinne funn som ligger nær utbygd eller planlagt infrastruktur. Den brede interessen fra industrien i denne runden viser at selskapene fortsatt har stor tro på fremtiden og på norsk sokkel, sier Blindheim.

Hun legger til at det også er viktig for å kunne finansiere den grønne omstillingen i næringen og for å nå klimamålene.

– Norsk olje- og gassbransje har satt seg som mål å redusere utslippene på norsk sokkel med 40 prosent i 2030 og ned mot nær null i 2050, sier Blindheim.