I utgangspunktet vil et salgsforbud i et EØS-land bety det samme for alle andre EØS-land, inkludert Norge, opplyser reguleringsmyndigheten Nkom. De mener det likevel ikke er umiddelbart grunnlag for å stanse salget av Easee-ladere i Norge.

– Det kan imidlertid endre seg etter at vi har gjort ytterligere undersøkelser i saken og ser det endelige utfallet av saken i Sverige, skriver Nkom på sine nettsider etter å ha fått mange spørsmål om saken onsdag.

De vil heller ikke fraråde bruk av de to laderne som er blitt forbudt å selge i Sverige.

– Vedtaket i Sverige sier at det ikke er en umiddelbar fare for liv og helse ved bruk av laderne. Vi er ikke kjent med tilfeller som tilsier at laderen utgjør en alvorlig risiko ved bruk, og vi har ikke grunnlag for å anbefale folk å ikke bruke laderne, skriver Nkom videre.

– Skuffet

– Vi er sterkt uenige i avgjørelsen og vil gjøre alt vi kan for å ivareta kunder, partnere og ansatte. Vårt hovedfokus har alltid vært folk og sikkerhet, sier daglig leder Jonas Helmikstøl i Easee i en pressemelding.

Det var Dagens Næringsliv som først meldte at selskapet er ilagt salgsforbud for to av sine ladere i Sverige. Selskapet bekrefter i sin pressemelding at de forsøker å få en midlertidig forføyning mot at salgsforbudet trer i kraft umiddelbart. I tillegg varsler de en umiddelbar ankeprosess.

– Vi er skuffet over hvordan vi er behandlet. De har ikke adressert de opplysningene vi har kommet med, sier medgründer Kjetil Næsje.

Oppfyller ikke sikkerhetskrav

Den svenske tilsynsmyndigheten opplyste i februar at de mener produktet ikke oppfyller grunnleggende sikkerhetskrav for ladestasjoner. Blant annet dreier det seg om manglende jordfeilbrytere. I tillegg påstår selskapet at laderne oppfyller kravet til likestrømsvern, men Elsäkerhetsverket mener dette ikke foreligger. Det var Teknisk Ukeblad som meldte om problemene først.

Det er ingen bestemte hendelser som danner grunnlaget for salgsforbudet, noe Elsäkerhetsverket også presiserer i sin uttalelse. Det skal være solgt om lag 100.000 ladere av de omtalte modellene i Sverige.

Tilsynsmyndigheten skriver at det nå er opp til Easee å finne en løsning og koble opp sine kunder til denne løsningen.

Naf krever avklaring

– Vi forstår att det er uro hos privatpersoner i denne saken, men produsenter som får denne typen negative beskjeder, pleier vanligvis å være raske med å imøtegå de kravene som stilles, sier inspektør Joel Lee Antman.

Naf krever at norske myndigheter avklarer situasjonen raskest mulig.

– Vi forventer at de gir tydelig beskjed til Easee om hvordan dette skal håndteres overfor den enkelte forbruker. Elsäkerhetsverket har gjort en grundig og god jobb, men saken går tilbake flere år. Her har norske myndigheter sovet i timen. Norge er verdensledende på elbil og burde være verdensledende på sikkerheten til ladestasjoner, sier ladeekspert Jan Tore Gjøby i Naf til NTB.

Nkom opplyser at de i løpet av året skal gjøre en egen vurdering av elbilladere på det norske markedet.