– Det er blitt enda vanskeligere for vanlige lønnsmottakere i Norge å bli boligeiere i 2023. I alle byer i Norge synker andelen boliger en sykepleier kan kjøpe, sier analyse- og modellsjef Anders Francke Lund i Eiendomsverdi AS i en pressemelding fra Eiendom Norge.

Sykepleierindeksen måler hvor stor andel av de omsatte boligene en enslig sykepleier får finansiering til å kjøpe. Sykepleieryrket brukes fordi inntekten representerer en typisk god inntekt i Norge, og fordi den i liten grad er utsatt for konjunkturer.

I Oslo har indeksen falt fra 13 av 100 boliger i 2013, til 1 av 100 boliger i 2023. I Bergen, Trondheim og Stavanger er én av fire boliger tilgjengelig for sykepleieren.

– Boligprisene har økt så langt i 2023 og er høyere enn i 2022, sier Lund.

Når sykepleierens boligbudsjett er likt, innebærer det at boligprisene har gått opp, og at sykepleierens kjøpekraft har gått ned, utdyper han.

– For å få finansiering til en hensiktsmessig bolig i Oslo nå bør man ha en årslønn på 780 000 kroner. I Arendal holder det med 465 000 kroner, sier han.

For en sykepleier i Oslo har boligvalgfriheten gått ned, selv om boligbudsjettet til sykepleieren har økt.

– Egen eid bolig er nesten like utilgjengelig i alle Oslos bydeler. Bare bydel Grorud skiller seg ut, hvor sykepleieren kan kjøpe 8 av 100 boliger, sier Lund.

Han peker på at ikke alle sykepleiere kan bo i samme bydel, fordi arbeidsmarkedet er avhengig av at det finnes mange boligtyper og prisklasser.