Nye beregninger:

Trønderne vil handle mat og drikke for 2,5 milliarder kroner i desember

En prognose fra organisasjonen Virke viser at innbyggerne i Trøndelag vil handle mat og drikke for 2,47 milliarder kroner i desember. Det tilsvarer 5270 kroner for hver eneste trønder.

Julehandel i Trondheim sentrum (bildet er tatt ved en tidligere anledning). Foto: Ivar Mølsknes

Virkes julehandelsprognose viser at hele Norge vil handle mat og drikke for 27,7 milliarder kroner i desember i år, en oppgang på rundt 3,1 milliarder kroner fra i fjor. Hovedårsaken til rekordveksten er de stengte landegrensene på grunn av koronasituasjonen, mener Virke.

− Vi vil se en eksepsjonell vekst innen mat og drikke i årets julehandel. Leveringsdyktigheten til dagligvarebransjen gjør at pandemien ikke legger noen demper på hvilken mat og drikke vi vil kose oss med i norske hjem i julen, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare, i en pressemelding.

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen. Foto: Virke

LES OGSÅ: Vi kjøper mer lokal mat i butikken

Vekst fra 2019

Prognosen, som er utført av Kvarud Analyse på oppdrag for Virke, viser at hver nordmann i snitt vil bruke 5 170 kroner på mat og drikke i desember, og det er 540 kroner mer enn i fjor. Med 5270 kroner pr trønder, er det kun innbyggerne i Troms og Finnmark, Nordland og Innlandet som bruker mer på mat og drikke i desember enn i Trøndelag (se tabell nederst).

Av desemberhandelen av mat og drikke og andre dagligvarer blir 22,7 milliarder kroner handlet i dagligvarebutikkene. I tillegg handles det for ca. 3,4 milliarder kroner i vinmonopolutsalg og taxfreebutikker, og for vel 1,7 milliarder kroner i kiosker, bensinstasjoner (kun dagligvarer) og i andre spesialbutikker med salg av nærings- og nytelsesmidler.

Matprats juleundersøkelse, utført av YouGov, viser at svineribbe og pinnekjøtt er nordmenns favoritt-julemat. Henholdsvis 46 og 34 prosent sier de vil spise svineribbe og pinnekjøtt på julaften.

Vegetarmat mer populært

− I julen er vi tradisjonelle, så mye av den samme maten og de samme salgsmønstrene går igjen. Den tradisjonelle julematen står sterkt, men det er en trend at flere etterspør vegetariske julealternativer som nøttestek. Blant de mellom 18 og 29 år sier nesten 1 av 10 at de vil spise vegetarmat som hovedrett på julaften, sier Størksen.

LES OGSÅ: Selger biff til 3000 kroner kiloen

Svineribbe er den mest populære retten i alle landsdeler, med unntak av Vestlandet. På Vestlandet har 69 prosent pinnekjøtt som hovedrett på julaften, og bare 21 prosent har svineribbe. På Østlandet har 69 prosent svineribbe, og bare 17 prosent pinnekjøtt.

Her er Virkes prognose for desember 2020, fylke for fylke:

Mat og drikke* i desember 2020

Fylke

Omsetning i millioner kroner inkl. mva

Omsetning i kroner per innbygger

VIKEN

6 040

4 870

OSLO

3 500

5 040

INNLANDET

2 080

5 590

VESTFOLD OG TELEMARK

2 180

5 210

AGDER

1 540

5 020

ROGALAND

2 370

4 930

VESTLAND

3 370

5 300

MØRE OG ROMSDAL

1 390

5 250

TRØNDELAG

2 470

5 270

NORDLAND

1 410

5 850

TROMS OG FINNMARK

1 390

5 720

HELE LANDET

27 740

5 170

*Dette omfatter dagligvare- og kioskhandel, vinmonopol, helsekost og andre spesialforretninger innen næringsmidler. Taxfreeomsetning inngår i tallene.