Godt nytt for de med boliglån

Siden nyttår har pengemarkedsrenten Nibor, renta på usikret utlån mellom banker, falt til 0,26 prosent. Det kan være godt nytt for dem med boliglån.

Blokk og hus i Stjørdal. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Det er norgeshistoriens laveste nivå, sier kredittanalysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets til Dagens Næringsliv.

Det lave nivået kan brukes som forhandlingskort for en lavere boliglånsrente, ifølge avisen. Årsaken er at bankene finansierer store deler av et boliglån i det norske pengemarkedet. Der er Nibor referanserente og styrer dermed bankenes kostnader ved å låne ut penger, noe som er med på å avgjøre boliglånsrenten som tilbys.

I høst og på nyåret steg pengemarkedsrenten, og den var på sitt høyeste nivå i januar med 0,54 prosent. I dag ligger Nibor på 0,26 prosent. Det er det laveste siden starten av september, skriver DN.

Bruk konkurransen

Det kan likevel være et svakt argument å bruke Nibor-nivået til å forhandle boliglånsrenta. Grunnen er at bankene ikke satte opp de flytende rentene i vinter da Nibor økte, påpeker Ringholm.

– Det viktigste når man tar kontakt med banken er å vise til konkurrerende rentebetingelser fra andre banker som tilbyr boliglån, råder fagdirektør for finans i Forbrukerrådet Jorge Jensen.