Bilnyhet:

Dette blir tidenes råeste Golf

Hvem har vel ikke eid en vanlig VW Golf, eller til og med drømt om en Golf GTI? Se opp: Nå kommer Golf R med 320 hk og 420 Nm dreiemoment. Det blir tidenes kraftigste Golf i "vanlig" produksjon.

Slik ser nye Golf R ut. Foto: Volkswagen

Bilen blir den eksklusive toppmodellen i Golf-familien, melder Volkswagen i en pressemelding. Den nye Golf R er klar for bestilling i Norge fra årsskiftet.

Den femte generasjonen av Golf R vil få firehjulsdrift som standard, og akselererer til 100 km/h på bare 4,7 sekunder. Toppfarten er elektronisk begrenset til 250 km/h, men den kan økes til 270 km/h ved å velge «R-Performance»-pakken.

Resultatene er målbare, hevder VW: Volkswagens egne tester med Golf R viser at den er opptil 17 sekunder raskere rundt den kjente racerbanen Nürburgring Nordschleife enn forgjengeren.

LES OGSÅ: Trønderne velger elbil

All kraft til ett hjul

Firehjulstrekket i Golf R er nyutviklet, med en selektiv kontroll av dreiemomentet mellom bakhjulene. Den nye drivenheten ved bakhjulene fordeler ikke bare kreftene mellom for- og bakaksel, men også mellom bakhjulene. Opptil 100 prosent av dreiemomentet som går bakover kan ledes til ett enkelt hjul.

Dette gjør det mulig å øke den såkalte agiliteten i nye Golf R, spesielt ved svingkjøring. Volkswagen mener kombinasjon med den nye styringen og mer aggressive hjulvinkler, setter Golf R i en egen klasse.

Følg MN24 på Facebook

Kraften krever også at man kan bremse og styre tilsvarende: For første gang samkjører derfor denne biltypens «Vehicle Dynamic Manager» (VDM) firehjulsdriften med de andre dynamiske systemene, slik som den elektroniske differensialbremsen (XDS) og det adaptive understellet (DCC). 18-tommers bremser skal gi gode stoppegenskaper fra alle hastigheter.

Den nye R-modellen er fintunet på Nürburgring Nordschleife. Velger man «R-Performance»-pakken så er den spesielt tilpasset de krevende racerbanene. Her er alle kjøresystemene, inkludert det nye 4MOTION-firehjulstrekket, tilpasset forholdene.

Drifting?

En ytterligere tilleggsfunksjon i «R-Performance»-pakken, som sikkert mange synes er morsom, er profilen «Drift». Den skal visst være det den høres ut som,helt og gir nye muligheter for kjøring - på lukket område helst.

LES OGSÅ: Oppgang i norske boligpriser