Næringsminister Iselin Nybø (V). Foto: Sindre Vartdal

Koronakrisen:

Deler ut millioner til midtnorske reiselivsbedrifter

241 reiselivsbedrifter i hele landet har så langt fått til sammen 216 millioner kroner til ulike omstillingsprosjekter. 13,6 millioner havner i Trøndelag.

Denne støtten fra norske myndigheter skal gjøre at virksomhetene kan tilpasse seg smitteverntiltak og endringer i reiselivsmarkedet, som følge av koronakrisen:

- Koronapandemien har gitt reiserestriksjoner og strenge smitteverntiltak som har ført til en ekstraordinær situasjon for reiselivsbedriftene. Tallene viser at hundrevis av reiselivsbedrifter over hele landet er i full gang med å omstille seg i en vanskelig situasjon som dessverre ser ut til å vare en stund, sier næringsminister Iselin Nybø til regjeringens egen nettside.

Høye søknadstall

I sommer etablerte regjeringen en tilskuddsordning på 250 millioner kroner for reiselivsnæringen til omstillingsprosjekter. I den første søknadsrunden ble det søkt om ca. 660 millioner kroner til rundt 400 prosjekter. Bedriftene som har søkt kommer fra hele landet, inkludert Svalbard, opplyser departementet.

De tre fylkene med størst tildeling er Oslo/Viken, Vestland og Troms og Finnmark. Søknadene kommer fra hele bredden av reiselivsnæringen, og så langt er det innvilget 237 millioner kroner i støtte, fordelt på 241 prosjekter.

LES OGSÅ: Håper 100 milliarder kan flyttes ut av Oslo (+)

Reisebyråer, reisearrangørvirksomhet og tilknyttede tjenester og overnatting er de som har fått mest. I Trøndelag har 21 virksomheter i ulike deler av regionen og innen ulike deler av bransjen, fått 13,6 millioner kroner. Se liste på regjeringen.no for hele landet, eller bildet under for de trønderske bedriftene.

LES OGSÅ: Oversikt over de som har fått støtte, fordelt på fylker, finnes her (ekstern lenke - pdf)

- Det var stor interesse i den første søknadsrunden. Dette viser at næringen viser stor vilje og evne til å tilpasse seg endringene, tenke nytt og se framover i en svært krevende situasjon. Dette kan være med på å gi dem flere ben å stå på og dermed også beholde arbeidsplasser framover, sier næringsminister Nybø videre.

Pengene har gått til omstillingsprosjekter som gjør at bedriftene kan tilpasse seg smitteverntiltak og endringer i reiselivsmarkedet, melder regjeringen. Tilskuddsordningen skal gi likviditet til fremtidige omstillingsprosjekter, som reiselivsbedriftene ikke hadde kunnet gjennomført uten støtte.

Tilskudd er gitt til endring av distribusjonsformer, eller tilpasning av reiselivsprodukter til andre kundegrupper, eksempelvis fra produkter tilpasset oversjøiske markeder til nordmenn og nærmarkeder. Det er også gitt støtte til prosjekter som bidrar til smitteverntiltak, som opplæring av personale, kompetanseutvikling og kursing i smittevernregler, miljøsertifisering. Regjeringen vil også snart åpne opp for en ny søknadsrunde, heter det ifølge regjeringen.no.

LES OGSÅ: Trønderne handler julemat for milliarder