Nordmenn spiser mer brød på hjemmekontor. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Nordmenn elsker brødskiva - også på hjemmekontoret

37 prosent av de med hjemmekontor spiser mer brødmat sammenliknet med dager på vanlig arbeidsplass.

Det viser en spørreundersøkelse gjennomført av Kantar i november 2020 på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Bogstrand Sagen, er ikke overrasket.

- Vi er vokst opp med brødskivene, og vi lager brødskivelunsjen på 1-2-3. Jeg er bare redd det kanskje går litt vel fort unna, og at mange ikke husker på, eller tar seg tid til å friske opp brødskivene med friske grønnsaker, sier hun i en pressemelding fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Følg MN24 på Facebook

- Spiser man ikke frukt og grønt gjennom arbeidsdagen blir det vanskelig å få i seg fem om dagen, mener Sagen. Hennes tips å fylle halve tallerken med frukt og/eller grønnsaker til hvert måltid.

Fem om dagen

- Fem om dagen med grønnsaker, frukt og bær hver dag gir en stor helsegevinst. Et sunt kosthold i tråd med helsedirektoratets anbefalinger som inkluderer fem om dagen gir kroppen alle næringsstoffene som vi behøver for å opprettholde et velfungerende immunforsvar. I tillegg er nok søvn, hvile og fysisk aktivitet viktig for kroppens immunforsvar.

LES OGSÅ: Går på ski i lunsjen (+)

I undersøkelsen fra Kantar i november 2020 forklarte flere av respondentene at de spiste mindre frukt på hjemmekontor, fordi de ikke lengre fikk jobbfrukt.

Ingen kantine hjemme

Det er viktig å ikke legge terskelen for hjemmekontor-lunsjen for høyt, mener ernæringsrådgiveren.

- Men min sterke oppfordring er å ta seg tid til å ha grønnsaker på brødskivene, og spise frukt som mellommåltid. Det krever ikke mye tid, og måltidet blir mye mer fristende og enda mer næringsrikt. Grove brødskiver med pålegg og grønnsaker er bra nok! Den samme trøtte brødskiven med smør og ost hver dag blir man fort lei. Men med en gang man pimper den opp med paprika og et salatblad under blir det mye mer fristende. En slik lunsj er i tråd med anbefalingene.

LES OGSÅ: Restauranter må tenke nytt for å overleve (+)