NHO: Lønnsoppgjøret må ikke svekke konkurransekraften

Det er viktig at årets lønnsoppgjør ikke svekker norsk konkurransekraft, mener NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Virke-sjef Ivar Homeland Kristensen (i midten), LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid før et møte i regjeringens kontaktutvalg med partene i arbeidslivet. Foto: Heiko Junge / NTB

– Vi må ikke svekke norsk næringsliv i den vanskelige tiden vi står oppe i nå. Det er bransjer som er rammet veldig hardt, og det ligger en stor usikkerhet framfor oss, sier Almlid.

Sammen med blant andre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen møtte han mandag i regjeringens kontaktutvalg for partene i arbeidslivet, der også statsminister Erna Solberg (H) og arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) deltok.

– Lojal mot frontfaget

Kontaktutvalgets vårlige møte finner som regel sted før Teknisk beregningsutvalg (TBU) har kommet med sine beregninger av tallgrunnlaget partene bruker i lønnsforhandlingene.

Følg MN24 på Facebook

Disse tallene brukes av partene for å klargjøre sine posisjoner inn mot lønnsoppgjøret, som starter i midten av april. TBU-tallene er ventet mandag neste uke, og verken Almlid eller Gabrielsen vil foreløpig si noe om hvordan de vil stille seg.

– Men det er veldig viktig at man følger frontfagsmodellen og er lojal mot frontfaget, slik at man ikke får en ulik lønnsutvikling, framholder Almlid.

– Slått skjevt ut

Tirsdag neste uke skal LOs representantskap ta stilling til hvilke krav som blir stilt i lønnsoppgjøret, opplyser Gabrielsen.

– Denne krisen, som både er en helsekrise og en ledighetskrise, har slått veldig skjevt ut når det gjelder hvilke grupper som rammes, sier LO-lederen.

LES OGSÅ: Rekordlave renter på nye boliglån

Han vil ikke forskuttere hvilke anbefalinger han vil gi representantskapet etter snart ett år med pandemi og nedstenginger, men sier dette til NTB:

– Vi har forhandlet i kriser før.

– Rom for vekst

Leder i Akademikerne, Kari Sollien, sier at hun forventer at årets lønnsoppgjør blir et reelt oppgjør.

– Vi skal ha et ansvarlig lønnsoppgjør. Samtidig er det rom for lokal fleksibilitet og reallønnsvekst i år, sier hun.

I statsbudsjettet for 2021 har Finansdepartementet beregnet en reallønnsnedgang på 1,3 prosent.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, det skal bare forhandles om lønn. I fjorårets lønnsoppgjør ble partene enige om en ramme på 1,7 prosent.

LES OGSÅ: Vurderer forslag mot kupping i boligmarkedet