Skatte- og avgiftssvindel:

Skatteetaten fikk rekordmange tips i 2020. Disse bransjene tipser folk oftest om

I 2020 fikk Skatteetaten 7 641 tips om skatte- og avgiftsunndragelser. Aldri før har etaten mottatt flere tips i løpet av ett år.

Skattekrimsjef Erik Nilsen. Foto: Skatteetaten

Økningen er på 85 prosent sammenlignet med 2019, melder Skatteetaten.

En stor andel av tipsene knytter seg til forhold i bygg og anleggsbransjen, men mange tipser også om forhold i serveringsbransjen, og innen transport og skjønnhetspleie.

Historisk er det mange som tipser om utleieforhold og uoppgitte inntekter i Norge og utlandet. I tillegg handler tipsene også om arbeidslivskriminalitet og grov skattekriminalitet.

– Når folk deler informasjon med oss om forhold de mener vi bør ettergå, så har vi et godt system for å følge opp. Tips bidrar i mange tilfeller til at vi avdekker regelbrudd, og kan være en avgjørende brikke som gjør innsatsen vår mer treffsikker, sier Erik Nilsen, avdelingsdirektør i divisjon innsats i Skatteetaten, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Rapport avdekker enormt marked for svart bilvask

Mange koronatips

Skatteetaten mottok 438 tips knyttet til offentlige støtteordninger i forbindelse med koronapandemien. En del av tipsene blir delt med andre offentlige etater som politi, Økokrim og Nav for oppfølging.

– Tips har blant annet vært en god informasjonskilde for etatens kontrollarbeid i forbindelse med regjeringens kompensasjonsordning. Samtidig har vi ikke avdekket omfattende misbruk med de tiltakspakkene vi har ansvaret for, sier Nilsen.

I 2019 etablerte Skatteetaten en ny tipsløsning. Nå registreres, vurderes og håndteres alle tips enhetlig gjennom et nasjonalt tipsmottak. Alle som tipser får en bekreftelse på at myndighetene har mottatt tipset.

LES OGSÅ: Eksperter advarer mot vaksinesvindel

Taushetsplikt

– Vi setter stor pris på informasjon som folk deler med oss. Når vi får detaljerte opplysninger om en sak, er det enklere å følge opp tipset. Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke dele informasjon om hvordan saken behandles videre, men alle innsendte tips blir vurdert, forteller Nilsen.

Skatteetaten tar personvern på alvor, og selv om tipsløsningen gir anledning til å tipse anonymt oppfordrer avdelingsdirektøren tipsere til å dele sin kontaktinformasjon. Tipseren kan ofte sitte på verdifull informasjon.

– Økonomisk kriminalitet har store konsekvenser for samfunnet, det er derfor viktig at folk sier ifra. Tips hjelper oss med å bygge kunnskap om hvordan de kriminelle opererer. Ditt bidrag kan utgjøre en forskjell, sier Nilsen.

Følg MN24 på Facebook