Malin Stavsøien sa opp jobben hun var permittert fra og skaffet seg to nye. Da hun ble permittert på nytt, ble hun nektet dagpenger i tolv uker av Nav. Foto: Håvard Jensen

MN24-bloggen:

Når journalistikken får konsekvenser

Definisjonen på konsekvensjournalistikk: Journalistikk som er så viktig og god at den endrer noe. Dette handler om akkurat det.

Opprinnelsen til selve ordet konsekvensjournalistikk, kan man sikkert diskutere lenge og vel. Tidligere nyhetsdirektør i TV2, Jan Ove Årsæther, hevdet for noen år siden i et intervju med Morgenbladet at det var han som innførte ordet der i alle fall. Uavhengig av ordet, så er den type journalistikk uansett noe man har strebet etter i redaksjonelle miljøer i alle år.

For vi vil jo at det vi gjør skal bety noe.

Det er derfor lett å trekke en parallell til journalist Ståle Langørgen i Adresseavisen, som de siste ukene har skrevet flere innsiktsfulle artikler om restaurantarbeider Malin Stavsøien i Trondheim, som egentlig bare gjorde som statsminister Erna Solberg har sagt: Å se seg om etter annen jobb om man blir permittert.

Det gjorde Malin, og hun gikk fra en fast stilling til to ulike nye jobber. Lite ante hun da om hvilke konsekvenser det skulle få for henne økonomisk.

LES OGSÅ: Malin gjorde som Erna sa - nå straffes hun for det (+)

For da hun ble permittert også fra sine to nye jobber, opplevde hun at hun fikk såkalt forlenget ventetid av Nav - i opptil 12 uker. Hvorfor hun ble straffet? Jo, fordi hun hadde sagt opp en fast stilling og gikk til noe mer usikkert.

Stortinget tok grep

Etter at Adresseavisen og MN24 har satt søkelys på denne saken gjennom flere artikler, så er det nå faktisk flertall på Stortinget for et vedtak torsdag denne uka, som gjør at folk ikke straffes for å bytte jobb. Alle de intervjuene og sakene der Malin tok støyten med å stille opp og snakke om det som skjedde, har med andre ord gitt resultater.

LES OGSÅ: Jonas Gahr Støre: - Urimelig

Endringene i regelverket vil bli noe som kan komme mange mennesker til gode. Et aldri så lite stykke konsekvensjournalistikk, altså, og noe som gjør det ekstra gøy og givende å jobbe med journalistikk. Dette er i kjernen av samfunnsoppdraget vårt, der vi skal belyse, kritisere og informere om ulike sider av samfunnet, og bidra til å gjøre verden mer opplyst og informert, slik at vi alle kan ta bedre avgjørelser.

Redaktørstyrte medier går frem

Sånn sett var det hyggelig å lese den ferske rapporten fra Medietilsynet, om utviklingen i det norske mediemarkedet. Sett bort fra at det er store og problematiske generasjonsskiller i mediebruken, var det også mye som tyder på en renessanse for redaktørstyrte medier, på bekostning av spesielt sosiale plattformer.

I det bildet står journalistikken om Malin Stavsøien fjellstøtt.

LES MER OM MN24 PÅ BLOGGEN VÅR