Stor oljekontrakt gir arbeid i Trondheim

Aker Solutions skal bygge om Åsgard B-plattformen i Norskehavet. Det gir arbeid til mange i Trondheim.

Milliardombygging: Ombyggingen av Åsgard B-plattformen i Norskehavet gir arbeid til 1600 årsverk. Foto: Øyvind Hagen, Equinor

– Dette er en av de største kontraktene vi har hatt ved vårt Trondheimskontor på Leangen. Kontrakten gir arbeid til 80 medarbeidere i tre år, sier Tove Strand Trana, kommunikasjonssjef i Aker Solutions.

LES OGSÅ: Om tre år kan oppdrettslaks bli produsert i havet utenfor Trøndelag

Skal bygge om oljeplattform

Aker-selskapet skal bygge om Åsgard B-plattformen som står i Norskehavet, 200 kilometer fra kysten. Åsgard B er halvt nedsenkbar og har vært i produksjon siden 1999. Feltet produserer gass og kondensat, som er en blanding av gass og olje. Med 63 produksjonsbrønner er Åsgard blant de største petroleumsfeltene på norsk sokkel. Åsgard består av forekomstene Midgard, Smørbukk og Smørbukk Sør. Produksjonen fra Åsgard-feltet ledes fra Equinors driftssenter i Stjørdal.

LES OGSÅ: Debattinnlegg: - Trøndersk samarbeid i verdensklasse

Ombyggingen er kostnadsberegnet til 1,4 milliarder kroner, men det er en investering som vil betale seg mange ganger.

Åsgard: Utvinningen fra Smørbukk-feltet på Åsgard i Norskehavet skal økes med en ombygging som er kostnadsberegnet til 1,4 milliarder kroner. Foto: Equinor

150 – 200 milliarder ekstra

Ombyggingen som Aker Solutions skal utføre vil øke utvinningen av olje- og gassforekomstene fra Smørbukk, som er en del av Åsgard-feltet.

– Vi kan fortsatt utvinne 400–500 millioner fat oljeekvivalenter fra feltet. Med dagens oljepris betyr det en verdiskapning på mellom 150 og 200 milliarder kroner. Feltet har i dag en utvinningsgrad på nesten 50 prosent, men vår ambisjon er å hente ut 60 prosent av hydrokarbonene i reservoarene før feltet må stenges ned, sier Randi Hugdahl, produksjonsdirektør for Åsgard-feltet.

LES OGSÅ: Kværner og Aker Solutions ble slått sammen i 2020

Arbeid til 1600

Ombyggingen på Åsgard gir arbeid en rekke steder, både hos Aker Solutions og i Equinor. Ombyggingen skal ledes og planlegges fra Aker Solutions kontor på Leangen. Der vil Åsgard-kontrakten gi sysselsetting til 240 årsverk over tre år, som vil si om lag 80 personer for hvert av de tre årene arbeidet vil pågå. Totalt i Aker Solutions vil ombyggingen sysselsette 415 årsverk, fordelt i Trondheim, på plattformen og ved Akers verft i Egersund, der arbeidet vil være knyttet til prefabrikasjon av ombyggingen.

- Kontrakten innebærer sannsynligvis ikke at vi vil nyansette folk. Dette skal vi greie innenfor den bemanningen vi har i dag, sier Trana.

Medregnet ringvirkninger opplyser Aker Solutions og Equinor at ombyggingen av Åsgard B vil gi sysselsetting til 1600 årsverk.

Arbeidet starter umiddelbart

Arbeidet med ombyggingen starter umiddelbart, og skal etter planen pågå ut 2024. Åsgard-feltet eies av Equinor, som også er operatør, Petoro, Vår Energi og Total E&P Norge