Fossilbiler er så godt som utradert fra nybilsalget

I mars ble det kun nyregistrert fem rene fossilbiler i Trøndelag. Resten, det vil si det store flertallet av nye biler, er enten elbiler eller hybridbiler.

Bileventyr: Stian Berg Torgersen i Toyota Bilia på Leangen i Trondheim hevder at noen av de mange som nå kjøper hybridbil, tidligere har kjørt elbil. Foto: Rune Petter Ness

De fem fossilbilene blant de 15 største bilmodellene utgjorde knapt målbare 0,7 prosent av samlet antall nyregistrerte biler i Trøndelag i mars, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

LES OGSÅ: Debattinnlegg: Når «uvitende damer» skal handle bil

Fem fossilbiler

Resten var elbiler, som det ble registrert 542 stykker av (71,5 pst.), og hybridbiler, som utgjorde 216 biler (28,5 pst.). Totalt ble det førstegangsregistrert 758 nye biler i Trøndelag, og av disse var det altså kun fem fossilbiler blant de mest populære bilmodellene.

LES OGSÅ: Nå kan du møte lange vogntog langs flere veistrekninger

Én Volvo og fire Peugeot

De fem rene fossilbilene blant de 15 mest populære bilmodellene var én Volvo XC 40 og fire Peugeot 3008, som enten går på bensin eller diesel.

Bilforhandleren Nardo Bil har på oppdrag fra Adresseavisen gått gjennom salgsstatistikken og sortert nyregistrerte personbiler på drivlinje, det vil si om bilene har batterielektrisk fremdrift, er hybridbiler som har både elmotor og tradisjonell forbrenningsmotor, eller om det er rene fossilbiler med kun forbrenningsmotor.

Blant bilmodeller som ikke er blant de 15 som i antall er på topp, er det også noen fossilbiler.

LES OGSÅ: Nå øker importen av brukte elbiler

– Eventyrlige tilstander

Foruten at elbiler og hybridbiler utgjør så godt som alt salg, er bilforhandlerne som Adresseavisen har snakket med svært godt fornøyd med salget.

Bilglis: Stian Berg Torgersen er svært godt fornøyd med bilsalget, selv om Toyota ikke har en eneste elbil i sitt sortiment av personbiler. Foto: Rune Petter Ness

– Det er eventyrlige tilstander, nesten ikke til å tro! Det startet da vi fikk de nye hybridmodellene av Toyota RAV4 i fjor vår. Siden har vi solgt veldig mange av disse bilene. Det er rett og slett utrolig morsomt om dagen, selv om Toyota ikke har en eneste ren elbil blant personbilmodellene, sier Stian Berg Torgersen, salgsdirektør i Toyota Bilia og plassjef i Trondheim.

Han forteller at Toyota får kunder som tidligere har kjørt elbil, men som nå velger hybridbil.

LES OGSÅ: En fossilfri kineser er blitt en av Norges mest populære biler

Tesla på topp i mars

I mars-statistikken for nyregistrerte personbiler i Trøndelag har Toyota RAV4 delt andreplass med like mange som Volvo XC40. Toyotaen og Volvoen ligger langt bak den mest populære bilen i mars, som var Teslas Model 3.

Toyota på topp januar – mars

Når tallene slås sammen for årets tre første måneder, viser statistikken at det er registrert flest Toyota, med Volvo hakk i hæl. Peugeot er på tredjeplass, Tesla nummer fire, og deretter følger Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes- Benz, Hyundai og Polestar.

LES OGSÅ: Sterk vekst i antall elbiler skaper frykt for ladekapasiteten

– Utrolig heldige

Også i Nardo Bil, som blant annet selger Volvo og Polestar, er stemningen usedvanlig god.

– Det er nesten så jeg må klype meg i armen. Vi selger svært, svært godt. I disse koronatider er det greit å minne om at vi i bilbransjen har vært utrolig heldige i pandemien, sier Rune Wang-Henrichsen, konsernleder i Nardo Bil.

Rune Wang-Henrichsen, konsernleder i Nardo Bil. Foto: Christine Schefte

LES OGSÅ: For ett år siden varslet bilforhandlerne at det ville bli permitteringer

Dobbelt så høy vekst

Statistikken for nyregistrerte biler avdekker at det akkurat nå er dobbelt så høy vekst i nybilsalget i Trøndelag som i resten av landet. I Norge som helhet ble det i årets tre første måneder nyregistrert 36 309 personbiler. Det er en vekst på 12,2 prosent fra samme periode i fjor. I Trøndelag ble det i årets tre første måneder nyregistrert 2904 biler, en vekst fra de tre første månedene i 2020 på 24,5 prosent.