Havari i Nordsjøen:

Lettelse i Moen Marin etter bergingsaksjon: - Ser ut til å gå bra

Moen Marin hadde fire av sine fartøy om bord på det havarerte lasteskipet «Eemslift Hendrika». I det trønderske selskapet puster de nå lettet ut etter dramaet ute i havet.

AQS-fartøyet fra Moen Marin som var ombord i havarert nederlandsk lasteskip, og som havnet i sjøen. Foto: Moen Marin

– Det viktigste har vært å berge folk, miljø og verdier, i den rekkefølgen. Nå ser det ut til å gå bra med alle tre, sier Terje Andreassen, daglig leder i Moen Marin, onsdag kveld.

Moen Marin er en stor leverandør av service- og havbruksfartøy til fiskeri- og havbruksnæringen. De leverer årlig rundt 30–35 båter til et globalt marked, men dette er første gang de opplever en lignende situasjon.

De fire fartøyene Moen Marin fraktet med det havarerte lasteskipet, har en totalverdi på rundt 150 millioner kroner.

AQS-fartøy fra Moen Marin. Foto: Moen Marin

– Hittil har vi brukt all tid og ressurser på planlegging og skadebegrensning, samt å sikre våre og våre kunders verdier og interesser på best mulig måte, sier Andreassen.

Følg MN24 på Facebook

Ingen grunn til bekymring

Han påpeker at situasjonen fremdeles er uavklart, og at de vil gjøre øvrige inspeksjoner når båtene kommer i havn.

– Vi har ikke full informasjon om de øvrige båtene, og den endelige oversikten får vi først når vi får inspisert eventuelle skader, sier Andreassen, og legger til at fartøyene er godt forsikret.

Slepet av det nederlandske lasteskipet Eemslift Hendrika går torsdag morgen som planlagt, skriver NTB.

Torsdag morgen ligger skipet rundt 8 nautiske mil vest for Runde. Det tilsvarer om lag 15 kilometer.

Klokken 5.20 forteller operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til Bergens Tidende at alt går som planlagt.

– Det går veldig sakte, i 2–2,5 knop, så det kommer til å ta tid før de er framme. Men alt ser veldig greit ut. Det går rette veien, og etter planen, sier Algrøy.

Bergingsmannskaper klarte onsdag å få festet slepet til det nederlandske lasteskipet. Det meldte Kystverket klokken 22.42 onsdag kveld.

LES OGSÅ: Nå kan du møte lange vogntog på flere veier

Bergingsmannskaper firt ned

Tidligere på kvelden ble bergingsmannskaper firt ned til skipet fra et redningshelikopter etter med at det ble iverksatt en statlig aksjon på grunn av frykt for at skipet ville drive på land i løpet av natten. Da havaristen var sikret, var det fortsatt noen timer igjen til skipet ville ha truffet land.

– Vi hadde nok mellom fire og fem timers drivetid å gå på, sier beredskapsdirektør Hans-Petter Mortensholm i Kystverket.

Eemslift Hendrika sendte mandag formiddag ut nødmelding etter at det fikk slagside da lasten forskjøv seg, rundt 60 nautiske mil vest av Ålesund i et kraftig uvær. I løpet av mandag ble hele mannskapet på tolv personer evakuert med redningshelikopter fra skipet.

I 23-tiden mandag mistet skipet motorkraft, og det drev mot land i to døgn før det ble sikret.