Elbil-salget øker:

NAF: - Det haster med å bygge ut ladenettverket

Med stadig flere elbiler på norske veier, øker faren for ladekøer, advarer Norges Automobil-Forbund (NAF).

NAF ber om flere ladestasjoner langs norske veier. Foto: NAF

Det er kommet 29 000 nye elbiler på veiene så langt i 2021. I april ble det solgt 7229 nye elbiler, som utgjorde 55 prosent av nybilsalget. I tillegg kom det 727 elbiler til Norge gjennom såkalt bruktimport. Så langt i år er det solgt 28 981 elektriske biler, inkludert bruktimporterte biler, skriver NAF i en pressemelding.

LES OGSÅ: Solgte flere biler i april - elbilene dominerer

- Elbilsalget av personbiler holder seg høyt. Åtte av de ni siste månedene har elbilsalget utgjort over halvparten av nybilsalget, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF..

Med veksten i antall nye elektriske modeller tror han dette tallet bare vil øke.

Fare for kø

- I 2021 kan vi få en elektrisk nybilandel på nærmere 65 prosent, om trendene fra tidligere år holder seg. Det vil bety nærmere 100 000 flere elbiler på veiene i Norge i 2021. Det er bra for klima, men det betyr økt fare for ladekø, venting og irritasjon ved ladestasjonene, spesielt i sommerferien, sier han.

Sødal mener det haster med å få opp et ladenettverk som er tilpasset utviklingen.

- Norge ligger etter. Det burde vært flere hurtigladere langs veiene. Stortinget har nylig pålagt regjeringen å utarbeide et helhetlig ladenettverk for elbiler. Nå må samferdselsminister Knut Arild Hareide og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn innkalle de som bygger veier og de som bygger ladestasjoner, og sørge for å få fart på infrastrukturen, slår Nils Sødal fast.

LES OGSÅ: Advarer mot elbil-moms

Destinasjonsladere

NAF mener at en rekke reisemål må bygge ut såkalte destinasjonsladere fram mot sommeren, for å avlaste hurtigladenettverket. Destinasjonsladere er forholds svake elbilladere som passer bra for langsom lading på turiststeder.