Solberg: – Ambisiøs og omfattende frihandelsavtale med britene

Statsminister Erna Solberg sier Norge har inngått en «ambisiøs og omfattende» frihandelsavtale med Storbritannia.

Oslo 20210604. Statsminister Erna Solberg under pressekonferanse om status for frihandelsforhandlingene med Storbritannia. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Gorm Kallestad

– Selv om den ikke er like god som EØS-avtalen, er dette den mest omfattende frihandelsavtalen noensinne, sa Solberg da hun presenterte avtalen fredag.

– Avtalen betyr at norske eksportbedrifter har adgang til det største markedet vårt utenfor EU. Det sikrer arbeidsplasser og verdiskapning, sier statsministeren.

Solberg sier Norges eksport til Storbritannia er verdt nærmere 200 milliarder kroner i året.

– Dette betyr derfor mye for mange menneskers jobber, sier hun.

– Avtalen er like god – og på enkelte områder bedre – enn frihandelsavtalen mellom EU og Storbritannia, sier næringsminister Iselin Nybø (V) om avtalen som ble presentert fredag.

– Det sikrer at vi fortsatt har mulighet til å opprettholde og konkurrere om markedsandeler i Norges desidert viktigste eksportmarked utenom EU.

Nybø sier avtalen sikrer mer forutsigbarhet for eksportbedrifter, tjenesteleverandører og investorer, men understreker at den ikke fullt ut erstatter tilknytningen vi hadde med britene gjennom EØS-avtalen.

– Det vil en frihandelsavtale aldri kunne gjøre, uansett hvor god den er. Den gir ikke felles spilleregler eller helt sømløs handel, sier næringsministeren.