Pandemien har gitt staten 12 milliarder kroner ekstra i avgiftsinntekter

Stengte grenser og full stopp i svenskehandelen har ført til at staten har fått inn 12 milliarder kroner mer i avgifter på alkohol og tobakk under pandemien.

Tyslingmo 20210125. Fylkesvei 102 er sperret ved grensen til Sverige. Sverige innfører innreiseforbud fra Norge i tre uker framover som følge av at den britiske virusmutasjonen er påvist i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Stian Lysberg Solum

Med svært lite grense- og taxfreehandel har inntektene fra alkoholavgifter økt med 6,5 milliarder kroner, tilsvarende 18,3 prosent, fra 2. kvartal i fjor til og med 1. kvartal i år. For tobakk er økningen på 5,4 milliarder, som tilsvarer 32,9 prosents økning.

Det viser tall P4-nyhetene har hentet fra Skatteetaten.

– Det bekrefter at det å redusere avgiftene på grensehandelsutsatte varer er helt riktig for å få mer omsetning i Norge og flere arbeidsplasser, sier finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi.

Han mener avgiftsnivået på disse varene i Norge må justeres gradvis ned til svensk nivå.

Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget, mener at Norge må gjøre som Danmark som undersøkte effektene av grensehandelen mot Tyskland. Danskene valgte å sette ned avgiftene, og Hansen sier det fikk en viss effekt med mindre handelslekkasje fra Danmark.

Han tror imidlertid at lavere avgifter alene ikke vil jevne ut forskjellen.