Mattilsynet trekker tilbake flere produkter - inneholder ulovlig plantevernmiddel

Årsaken til tilbaketrekningen er at johannesbrødkjernemelet i produktene inneholder det ulovlige plantevernmiddelet etylenoksid.

Leverpostei av denne typen kan være blant produktene med johannesbrødkjernemel, og trekkes tilbake. Foto: Lise Åserud / NTB

Mattilsynet ble i sommer varslet om at flere matvarer omsatt i Norge inneholdt tilsetningsstoffet johannesbrødkjernemel med etylenoksid, skriver Matportalen.

Det er et plantevernmiddel som er forbudt å bruke i mat i EU og EØS. Etylenoksid representerer ikke en akutt helsefare, men kan være skadelig ved inntak over tid. Nå trekkes en rekke produkter tilbake. Se lista nederst i saken, men det gjelder blant annet leverpostei, fløtegratinerte poteter og iskrem.

LES OGSÅ: Trekker tilbake Smarties-is

Flere funn

– Tilbaketrekkingene kommer som følge av at flere land i Europa den siste tiden har avdekket funn av etylenoksid i johannesbrødkjernemel (E 410). Lignende tilbaketrekkinger pågår i flere europeiske land, sier direktør for avdeling regelverk og kontroll Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet til NTB.

Johannesbrødkjernemel er et smakløst bindemiddel og brukes mye i glutenfri og vegansk matlaging. Tilsetningsstoffet benyttes som stabilisator og fortykningsmiddel i en rekke matvarer.

På listen med produkter som er trukket fra markedet, står blant annet partier med Stabburets posteivarianter, rømmedressing solgt i små poser som tilbehør til noen varianter av BigOne pizza, Froneri Smarties Pop-Up iskrem, Eldorado Fløtegratinerte potet, Rema 1000 Fløtegratinerte poteter, Béarnaise J & M 220g og Béarnaise Coop Smak 220 g.

Kaste eller levere

Produktene som er omfattet, blir trukket tilbake fra markedet. Forbrukere som har kjøpt ett eller flere produkter, bes kaste det eller levere det tilbake i butikken der det er kjøpt.

Produkter som har blitt trukket tilbake er:

Stabburets posteivarianter (22.07.21)

Rømmedressing solgt i små poser som tilbehør til noen varianter av BigOne pizza (22.07.21)

Froneri Smarties Pop-Up iskrem (22.07.21)

Eldorado Fløtegratinerte poteter 750g (21.07.21)

REMA 1000 Fløtegratinerte poteter 750g (20.07.21)

Béarnaise J&M 220g og Béarnaise Coop Smak 220 g (14.07.21)