ABB elektrifiserer arbeidsbåt for en av verdens første oppdrettsanlegg for torsk. Foto: Norcod

Elektrifiserer arbeidsbåt for bruk ved Frøya

Torskeoppdrettsselskapet Norcod sin arbeidsbåt designes for heldags batteridrift på to steder ved Mausund.

ABB leverer komplette elektriske løsninger til arbeidsbåten. Det inkluderer blant annet elektrisk fremdriftssystem, batterisystem på 264 kWh, hjelpemotor, frekvensomformere, energistyringssystem, elektrotavler og utstyr for sømløs tilkobling til ladestrømanlegg på land, skriver ABB i en pressemelding.

- Norcod er blant verdens første torskeoppdrettselskaper og har klima, miljø og fiskevelferd øverst på dagsorden. Vi er stolte over å bidra til selskapets ambisjon om bærekraftig produksjon, forteller Lars-Fredrik Mathiesen, leder for ABB Motion i Norge i pressemeldingen.

Lades om natta

- Initiativet sender et viktig signal til havbruksnæringen om at utslippsfrie båter med lang driftstid på batterier er tilgjengelig, sier han videre.

LES OGSÅ: God lokalmat ved E6 er storselger (+)

Den elektriske arbeidsbåten på 45 fot skal gå på batterier som lades om natta. Verftet Kystteknikk Yards på Frøya skal bygge og utruste båten på Frøya, like ved lokalitetene til Norcod. Nybyggingen støttes av Enova og forventes levert i mai 2021, opplyser ABB.

- Dette blir en av verdens mest energieffektive båter i sin klasse, forteller Pål Strand, leder for ABB Motion’s avdeling i Ulsteinvik i pressemeldingen.

Han sier at kompakt og effektivt utstyr fra ABBs produktportefølje er avgjørende for effektiv plassutnyttelse om bord.

Følg MN24 på Facebook

Flere behov

- Dessuten er driftssikkerhet og brukervennlighet vektlagt i system-designet, som lett kan tilpasses ulike behov og andre båttyper.

Norcod driver innen oppdrett av torsk og er et resultat av et omfattende evalueringsprosjekt for å gjenoppta industriell satsing på torsk. Kystteknikk Yards i Frøya kommune utvikler og bygger oppdretts- og fiskefartøy i aluminium.

LES OGSÅ: Ny batterifabrikk kan havne i Trøndelag (+)