Børsdrama i midtnorsk oppdrett

NTS har gitt bud på alle aksjene i NRS, men styret i NRS mener det er for lavt.

Norway Royal Salmon-sjef Charles Høstlund Foto: Vegard Eggen

NTS ASA (tidligere Namsos Trafikkselskap) har tilbudt å kjøpe alle utestående aksjer i NRS (Norwegian Royal Salmon ASA) for 209 kroner per aksje. De har tidligere varslet at de ville selge seg ned, men har nå ombestemt seg.

LES OGSÅ: Børsnotert bedrift skiftet mening om oppkjøp (+)

Budet verdsetter NRS til 9,2 milliarder kroner – nesten to milliarder høyere enn det børsen priset selskapet til før tilbudet ble gitt. Men styret i NRS mener at er for lavt.

Anbefaler ikke å akseptere

I en børsmelding sent onsdag kveld skriver styret i NRS følgende:

"Styret anbefaler aksjonærene i NRS om ikke å akseptere tilbudet. Etter Styrets syn reflekterer ikke tilbudsprisen de underliggende verdiene i NRS."

Selskapet opplyser at de har engasjert juridiske og finansielle rådgivere for å vurdere alternativer. Det kommer frem at de ønsker å få et bedre tilbud før aksjonærene tar stilling til avtalen.

LES OGSÅ: Kjøp av sjømataksjer for 1,3 milliarder i havn (+)

Flere mindre oppdrettsselskaper er aksjonærer i NRS.

– Budet er altfor lavt. Det er helt uaktuelt for oss å selge på det nivået, sier Endre Gladstad til DN. Gladstad-familien eier omtrent 10,3 prosent av selskapet, ifølge samme avis.

Fiskeoppdrett, Rørvik. Foto: Terje Svaan

Eierfloke

NTS er pliktig å gi tilbudet på de resterende aksjene som de ikke eier i NRS allerede. Det er fordi NTS og styreleder i NTS, Helge Gåsø, nå eier 34,57 prosent av NRS samlet. Det skjedde etter et oppgjør mellom datterselskaper tidligere i juni.

NTS kunne da velge mellom å selge seg ned, eller å gi et tilbud på hele selskapet. De varslet 21. juni om at de ville selge seg ned, men har altså nå ombestemt seg.

Helge Gåsø er styreleder i NRS, men eier også store deler av NTS gjennom investeringsselskapet Gåsø Næringsutvikling AS. Han har dermed unntatt seg selv fra å delta i styret i NRS sin vurdering av tilbudet.