Michelin-kokken i Henning:

Gjenåpning i dag – så godt som fullbooket ut uka

Kjøkkensjef Kim Tore Sjøbakk, med lang fartstid fra Michelin-restauranter i London, får endelig muligheten til å gi folk ordentlig matopplevelse igjen. Denne gang blir det til og med alkoholservering.

Kim Tore Sjøbakk og restaurantsjef Nives Škudar ved Experience Restaurant i Henning. Foto: Marius Rua

Experience Restaurant på gården Bjerkem har hatt et kronglete år. Sist de holdt åpent var 2. april, og da måtte de servere 16-retters meny uten alkohol, som følge av smittetiltakene.

De måtte også holde stengt i januar, februar og mars, av samme grunn.

– Så å si fullbooket

Nå håper han imidlertid at åpningen blir av varig art.

– I dag åpner vi, så det har vært travle dager med siste innspurten – opptrening av personalet i den nye menyen.

– Hvordan er det med bookinger utover?

– Det kommer litt etter litt. Vi er så å si fullbooket denne uka. Og det har begynt å fylles opp litt de neste ukene, sier han.

Foto: Marius Rua

Har jobbet med en av verdens beste

Kjøkkensjef Kim Tore Sjøbakk har jobbet med blant annet Alain Ducasse, på «The Dorchester», og Gordon Ramsay, kjent fra TV-programmer og sine Michelin-restauranter i London.

For noen år siden valgte Kim Tore imidlertid å vende snuten hjemover, sammen med restaurantsjef Nives Škudar, og heller bringe den fornemme matkulturen til gården i Henning.

– Mesteparten av klientellet vårt kommer utenbys fra, så vi håper på Norges-ferie og innenlandsreise, som i fjor. Det slo positivt ut forrige sommeren. Det kommer til å gå bra, bare det ikke blir karantene og diverse, slik at folk ikke får reise ut av kommunen. Da blir det tøft for mange, sier Sjøbakk.

Foto: Marius Rua

«Fine-dining» er mer et storbyfenomen, innrømmer han.

– Terskelen er lavere for slike opplevelser i storbyene. Her er det sjeldnere med «fine-dining». Mange av gjestene våre kommer fra Trondheim. De ser det mer som en opplevelse, ikke bare et måltid.

– Har det vært mye matsvinn, som følge av at reglene har blitt endret hele tiden?

– Vi har måttet kaste lite, men det er ene og alene på grunn av «nullsvinnkonseptet» vårt. Vi lager kun mat til dem som har booket på forhånd. Heldigvis, kan man si, slik som det har vært under korona.

Foto: Marius Rua

– Problemet er ikke at det kastes mat, det er mer usikkerheten. Vi kunne ønsket oss mer fremsynthet, sier Sjøbakk.

– Har det blitt slik at dere har mistet ansatte, når det har vært så mye stengt?

– Vi har foreløpig Ikke mistet noen. Et par av dem går rett nok på skole. Også har vi gjort tiltak for å holde folk i jobb til nå. Vi får tenke positivt, sier Kim Tore.

Fremhevet i populær reisebok

Experience fikk for øvrig en hyggelig oppmuntring for kort tid siden, gjennom at Gunnar Garfors trakk dem frem i sin reisebok «Bortom allfarvei».

Boka, som allerede har solgt ut førsteopplaget, har anbefalt 85 spise- og overnattingssteder i Norge, deriblant Experience.

– Det er stas å bli nevnt i en profilert bok, sier kjøkkensjefen.