I januarnummeret til det store amerikanske magasinet National Geographic har Experience Restaurant i Henning, med driverne Kim Tore Sjøbakk og Nives Skudar, fått et stort oppslag.

Lokale råvarer

I artikkelen «Meet the chef enticing food lovers to rural Norway» («Møt kokken som lokker matelskere til den norske landsbygda») trekkes den overveiende lokale menyen, med både egendyrkede vekster fra egen hage, fisk, vilt, sopp og bær fra naturen rundt, og råvarer fra trønderske gårder og småskalaprodusenter, fram.

Experience holder til på «gammellavin» på Bjerkem gård. Foto: Rune Carlsen

– That’s what we’re trying to achieve here – for people to experience Trøndelag through its produce ), sier Sjøbakk til National Geographic, delvis med henvisning til navnet på restauranten.

(Det er det vi forsøker å oppnå her – at folk skal få oppleve Trøndelag gjennom råvarene.)

Flere lokale etter hvert

Sjøbakk sier videre at det mest har vært mest tilreisende fra utlandet og fra de største norske byene som har spist i restauranten, men at de nå begynner å få flere lokale gjester, noe han tror det blir mer av i årene framover.

Økologisk langtidsmodnet fenalår fra Ner-Salberg gård på Røra på flatbrød av urkorn fra Gullimunn. Foto: Marius Rua

– People here need a bit more convincing. [...] I was born and raised here. I know it will take five or six years for locals to say, ‘OK, now it’s safe to try it.’ But we’ll get there, sier han.

(Folk her trenger litt tenketid. Jeg er født og oppvokst her, og jeg vet at det vil ta fem-seks år for lokalbefolkningen å tenke «OK, nå er det trygt å prøve». Men vi kommer til å komme dit.)