7730 BEITSTAD: I Brønnøysundregistrene er Beitstad barnehage registrert med 53 ansatte. Fullt så mange er de ikke i det daglige, men gjennom året er det mange hoder som er her.

– Vi har 21 faste ansatte, men i løpet av ei barnehageuke er det 25-26 innom oss . Men i løpet av året er det enda flere. Vi har studenter fra Nord universitet, elever fra Steinkjer videregående skole, Egge ungdomsskole, folk på arbeidstrening gjennom NAV, én læring i året og spesialpedagog i hundre prosent. Mye folk, smiler Trude Kaldahl.

Hun styreleder, medeier og pedagogisk leder i barnehagen som har 69 barn per dags dato.

Størst i bygda

Denne saken er nummer to ut i serien «Bygdas største», der Steinkjer24 fremover drar til nye postnummer for å se på næringslivet i bygda. Denne gang er det 7730 Beitstad.

Dette er grensene for 7730 Beitstad.

Beitstad barnehage er én av de 411 ulike foretakene som er registrert på postnummeret. Disse bedriftene omsatte i 2021 for 209 millioner, en betydelig nedgang fra året før. Men den som er registrert med flest ansatte, er altså den private barnehagen i Beitstad.

  • Se topplista over hvilke bedrifter på postnummeret som omsetter mest og har flest ansatte i bunn av denne saken.

Etablerte seg i 2007, men ble for liten

Barnehagen er delt inn i fem avdelinger; Igris, Aer, Terra og Aqua (ild, luft, jord og vann) – og den siste, Luna (måne). Men det er langt fra tett skott mellom dem.

– Vi drar veldig nytte av hverandre og samarbeider godt på tvers av avdelingene i huset.

Barnehagen ble bygget i 2007 da Veldemelen og Sjøstranda barnehage slo seg sammen og ble til Beitstad barnehage. Barn og ansatte i begge barnehagene ble med over i den nye barnehagen. Bare sju år etter bygginga var Beitstad barnehage for liten og ble bygget på.

– Nå har vi enormt god plass, tusen kvadratmeter innomhus og åtte mål uteområde. Det kan virke litt stort utenfra, men jeg tror folk opplever det som rolig og oversiktlig når de kommer inn, forteller Kaldahl.

Trude Kaldahl er daglig leder, pedagogisk leder og medeier i Beitstad barnehage mener å ha en fantastisk gjeng som gjør det til Verdens beste arbeidsplass. Foto: Birger Ringseth

– Er det lov å si det?

Med utbygginga ble det flere barn og flere kolleger.

– Vi kjente vi ble et stort og godt fagmiljø. Det er rause og engasjerte folk som brenner for jobben sin og gir det lille ekstra. Jeg opplever også at vi har en styrer (Lise Halsen) som er veldig til stede og kjenner oss godt. En fantastisk gjeng som gjør dette til Verdens beste arbeidsplass. Er det lov å si det? smiler Kaldahl.

Hun tar det ikke fra løse lufta.

– Arbeidsmiljøkartleggingen der alle ansatte deltok ga dem topp score.

– Det er rett og slett kjempeartig. Vi har også foreldreundersøkelser som er veldig gode.

Hun understreker også viktigheten med å ha flere å spille på faglig i det daglige.

– Vi er ulike og har med oss forskjellig. Og når vi får inn studenter fra Nord får vi litt oppdatert og ferskt påfyll.

Utnytter en utrolig god beliggenhet

Kaldahl kan ikke få fullrost nok hva beliggenheten her i Vellamelen betyr.

– Vi ligger midt i grendesenteret, med kort veg til alt vi trenger rundt oss.

Hun ramser opp Beitstad skole, eldresenter, butikk, store uteområder med fjell, skog, sjø, marka med skiløyper rett bortenfor barnehagen, naustet deres ved fjorden, hallen, idrettsbanen, Bygdesentralen, NM i rattkjelke og mer til.

I tillegg til godt samarbeid med lokale firma trekker Kaldahl fram nærheten og samarbeidet med skolen som viktig.

– Dørene på skolen står alltid åpen for oss. Jeg føler vi har betydning for hverandre og tror det gjør barna tryggere når de skal starte på skolen. Vi har også et unikt samarbeid om lærlinger, forteller hun.

Så å si hvert år tar nemlig Beitstad barnehage inn en ny læring som følger førskolebarna hele året. Nå de skal starte på skolen, blir lærlingen med dem dit og følger dem det første skoleåret.

– Til våren skal vi sende den sjuende eller åttende lærlingen vår over til skolen, forteller hun.

Erik Holmen Ekrem stortrives på arbeidsplassen. Her bygger han lego sammen med Liva Valleraunet (t.v.) og Rakel Berg. Foto: Birger Ringseth

Erik skiftet studievalg etter å ha vært her

Kaldahl er strålende fornøyd med å ha fire menn blant de ansatte. Erik Holmen Ekrem er en av dem. Han endret rett og slett yrkesvalg etter å ha vært innom Beitstad barnehage.

Etter videregående jobbet han her som assistent et års tid i 2014/15. Etterpå startet han på økonomistudier på Nord, men så begynte han å tenke på tida i barnehagen.

– Jeg var usikker da jeg startet på økonomi. Jeg kjente at trivselen med å jobbe her gjorde at jeg valgte å skifte studieretning. Jeg syntes det å være tett på barna og foreldrene var givende.

– Hvorfor?

– Da jeg var her første gang følge jeg meg velkommen, inkludert og fikk gjøre det jeg synes er artig med barna og legge til rette for at de skal få en god start på barnehagelivet. Samtidig som jeg kunne få faglig påfyll.

Erik er en av fire menn som jobber ved barnehagen.

– Jeg mener vi må gjøre det mer attraktivt å få menn ut i barnehagene. På sikt tror jeg miljøet har godt av jevnere kjønnsfordeling. Jeg vil vise at det å være mann i barnehage gir nye muligheter. Her får jeg bruke mye av mine interesser som friluftsliv og fysisk aktivitet, men også være med og forme barna.

Tror barnehagen betyr mye

– Hvilken betydning tror du barnehagen har for lokalsamfunnet?

– Jeg tror det er veldig betydningsfullt å ha en barnehage i lokalsamfunnet, og at man samarbeider så godt med skolen.

Hun forteller at de møtes flere generasjoner på tvers når de er sammen med beboere på eldresenteret, og folk som bor i de private og kommunale boligene i nærmeste nabolaget.

Kaja Opdahl hjelper Johanna på med munnbindet før han skal fortsette undersøkelsene på bamsen. Men munnbindet var ikke så nehagelig å ha på. Foto: Birger Ringseth

– Så synes jeg det jobbes godt med bolyst også i Beitstad. Vi drar lasset veldig godt sammen. Bolystgruppa jobber veldig godt, det er mye bra som skjer. Vi har også Kortnebbgåsa ve og vel som gir bygda litt gnist. Vi forbereder oss til festivalen til våren. Vi kan veldig mye om kortnebbgåsa, ler Kaldahl.

Både barnehagen og skolen har hvert sitt naust nede ved fjorden. Barnehagen bruker naustet to uker både vår og høst, da barna bringes og hentes her.

– Da får vi fordypet oss i livet i fjæra. Vi bader, fisker og treffer skoleelevene der.

– Vi er heldige som har så mye bra og bra folk rundt oss, med korte avstander til alt.

Johanna Gipling Berg har fått på seg legefrakken og er i gang med å gjøre undersøkelsen på bamsen på «sykestua» i barnehagen. Foto: Birger Ringseth

Spent på barnetallene framover

Barnehagen har hatt oppunder 90 barn, nå er de 69 barn, men runder 70 til våren.

– Hvordan ser framtida ut for Beitstad barnehage?

– Vi ser egentlig lyst på framtida. Det fødes barn i Beitstad, hus selges og kjøpes. Dugnadsånden lever i ei aktiv bygd. Men jeg er spent på rammevilkårene for barnehagene, mye er i endring. Og jeg er spent på barnetallene framover. Det går litt ned akkurat nå, men det har vært en del fødsler i det siste. Jeg tror og håper det stabiliserer seg.

– Jeg er veldig stolt av flokken vår, smiler hun.