Målsetningen med avtalen som nå er signert er å etablere et samarbeidsprosjekt der Værnesregionen brann- og redningstjeneste (VRBRT) deltar i en brannetterforskningsgruppe i Trøndelag politidistrikt, basert på et forpliktende, tverrfaglig samarbeid.

Dette betyr at VRBRT vil delta i åstedsundersøkelser av åsted ved brann, da tjenesten besitter fagkompetanse innen brann- og røykspredning, so er en kritisk kompetanse for bestemmelse av arnested.

Politiets oppgave er å undersøke om straffbare handlinger er begått i forbindelse med en brann. For å bringe dette på det rene vil det være nødvendig å få arnested og brannårsak klarlagt - da de henger sammen.

Samarbeidet er ventet vil kunne heve kvaliteten på den tekniske brannetterforskningen, med tanke på åstedsundersøkelse og dokumentasjon. Et annet delmål er å gi brannvesenet en god innføring i politiets dokumentasjonskrav i straffesaker. Effekten av den kunnskapen mener de vil bli kvalitetsmessig bedre dokumenter ved anmeldelser fra brannvesen, som igjen vil være ressursbesparende for politiet.

Nedsatt gruppe i 1997 

Den første arbeidsgruppa som ble nedsatt for å utarbeide et forslag til slike retningslinjer for kvalitetssikringssystem og kontroll for brannetterforskning ble gjort i 1997. To år senere fremla arbeidsgruppen sin første rapport til Justisdepartementet.

Tre år senere, i 2002, fremla arbeidsgruppen sin andre rapport. Den skal ha bestått av et forslag til etablering av distriktsvis brannetterforskningsgrupper, og i 2008 ble rapporten anbefalt som et prøveprosjekt i tre politidistrikt.

Rapportene blir kalt «AKB», og arbeidsgruppen som har utarbeidet de har anbefalt Politidirektoratet at distriktvise brannetterforskningsgrupper etableres på permanent basis i samtlige distrikter så raskt som mulig.

Trøndelag politidistrikt har allerede etablert en ordning med bistand fra Det Lokale Eltilsyn (DLE) ved teknisk etterforskning av brannåsted. Deres bistandsplikt er i dag hjemlet i forskrift i det lokale elektrisitetstilsyn og sakkyndige som utfører oppgaver for netteier, også kjent som §17: Netteier skal vederlagsfritt bistå politiet i brann- og ulykkesetterforskning.

Ingen etterforskningsplikt 

Brannvesenet har innen signering av denne avtalen, datert til 8. desember 2022, ikke hatt noen formelle etterforskningsmessige plikter. I Riksadvokatens rundskriv oppgis følgende;

«Brannstedet må undersøkes så tidlig som forholdene tillater. I mange tilfeller vil det være nedvendig å be om bistand fra branntekniske og andre sakkyndige. Foruten politiets egne eksperter, kan det allerede under åstadsgranskning være aktuelt å varsle eller tilkalle fagfolk».

Brannsjef Bjørn Rønning og Tor Buan fra Værnesregionen brann- og redningstjeneste forklarer at de fikk forespørsel om å ta del i etterforskningsgruppa, som nå er signert for på ubestemt tid.

– Vi fikk forespørsel om vi kunne bistå med personell fra oss, og inn mot de i etterforskningsgruppen. Flere har allerede tatt del både fra Melhus og Trondheim, og det er ventet at også flere skal inn, forteller Rønning.

De forklarer at det blant annet handler om lokalkunnskap, og det å ha personell som kjenner til de ulike områdene med i gruppa.

– Når de spør om branner i vårt område, så er folk fra oss med på det faglige. Vi i brannvesenet har også tilsyn i bygg under paragraf 13, som vi besitter kunnskap om. Skal det begynne å brenne i slike bygg, har vi kunnskapen, forteller de.

Vil redusere branner med kunnskap 

Samarbeidet med Trøndelag politidistrikt og lokalt el-tilsyn om tverrfaglig brannetterforskning skal bidra til oppnåelse av Værnesregionen brann- og redningstjeneste sine overordnede mål.

Arbeidet skal resultere i økt kunnskap om hvordan branner starter og sprer seg, samt økt kunnskap om effekten av forebyggende tiltak.

– Slik jeg tenker, vil det påvirke hverdagen vår ved at vi får mer kunnskap om hvordan branner oppstår, men det er klart at dette er med å påvirke vår kunnskap tilbake inn i vår organisasjon som vi kan bruke i det forebyggende arbeidet, forklarer Rønning.

De ser positivt på å jobbe opp imot el-tilsyn, som har vært med lenge.

– De har kunnet si noe om det har vært elektrisk. På samme måte vil den kunnskapen vi bringer inn, være med i den dokumentasjonen som føres ved en eventuell anmeldelse. Hovedsakelig ønsker vi å bidra for å få ned brannstatistikken. Det at vi kan være med inn i en slik gruppe, og å ta med kunnskap tilbake i møte med publikum for å få ned brannstatistikken, tror jeg er positivt, sier han videre.