Ingen av de to damene har overtatt gårdsbruk via odel eller på en annen naturlig måte. Åse Helene anskaffet gården Lundheim, i Vassbygda for vel 20 år siden, mens Torgunn har bodd på Røkkesaunet på Skatval i fire år. Felles for begge er at de har hatt stor dyreinteresse hele livet.

-Jeg har ikke noen landbruksutdannelse, slik at det har vært en bratt læringskurve, og har lært etter hvert. Gården har jeg bygd opp tilbake til gårdsdrift. Jeg begynte ganske raskt med sauer, griser og høner. Sauene synes jeg var litt trauste så jeg byttet de bort med kasjmirgeiter for 17 år siden. Jeg kjøpte geiter av Vegard Vigdenes, og har brukt han som mentor hele tiden, sier Åse Helene, oppvokst på Ranheim.

Flere verv

Landbruksinteressen har ført til at Åse Helene har blitt leder i Stjørdal- og Meråker Småbrukarlag, leder i Nord-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag, og ansatt som fylkessekretær i tillegg. Og hun er eier og er daglig leder ved BS-pub i Stjørdal. Engasjementet er det lite å si på. Utdannelsen er fra økonomi.

Ble gård til slutt

Økonomisk utdannelse har også Torgunn Haug, og er ansatt i Equinor.

-Jeg har alltid ønsket meg gård, og var ti år da vi flyttet fra Ås i Akershus til Trøndelag og Stjørdal. Da var jeg sikker på at det var gård vi skulle flytte til, men det skulle jaggu gå 40 år før det ordnet seg med gård, på Skatval, smiler hun, og forteller at hun alltid har holdt på med hest og hatt diverse smådyr.

-Hund fikk jeg aldri, men nå driver jeg hundeoppdrett med Airedale terrier, kompletterer hun.

Ryddet landskapet

Da Torgunn og familien flyttet til Røkkesaunet, var det klart fra første dag at det måtte være geiter.

-Hovedgrunnen var at de rydder, så de er ansatt i vaktmestertjenesten her. Jeg måtte først finne ut hvor jeg skulle kjøpe dem, fikk kontakt med Anna Kjeldstad i Sona, og slik startet det. Her hadde det vært sau så det var heldigvis gjerder på plass. Geitene har gjort en god jobb og åpnet opp landskapet. Se her hvor grønt og fint det har blitt, sier hun, og viser fram et nydelig kulturlandskap.

– Vi hadde hester da vi flyttet hit, men de har vi solgt, forteller hun.

Landskapspleiere: På Røkkesaunet har kratt og buskas blitt til frodig kulturlandskap. Torgunn Haug, til venstre, og Åse Helene Monsø er enige om at kasjmirgeiter er en god landskapspleier Foto: Arne Brunes

Blir nesten som egne barn

Åse Helene og Torgunn er enige om at kasjmirgeiter er perfekt for dem begge. De ser at landskapet er i ferd med å gro igjen mange steder og fikk tanken om samarbeid for utleie. Beitegeit ble etablert for kort tid siden. Ved bruk av Nofence-klaver kan de tilby utleie av kasjmirgeiter, med en minimums leietid på en måned, og antallet må være på minst fire dyr. Geiter er flokkdyr, slik at de trenger å være flere sammen. Åse Helene prøvde første utleie i fjor, mens Torgunn fikk på plass første leiekontrakt siste helg.

-Det var ganske spesielt, føltes på samme måte som å være med første dag til barnehagen. Å overlate ansvaret til andre var litt merkelig, geiter er dyr som man blir svært tilknyttet til, sier hun.

Men hun har allikevel kontroll. Via Nofence-klavene kan hun se akkurat hvor dyrene befinner seg til enhver tid på telefonen.

Virtuelt gjerde: Her vises hvor geita Ole har tilhold på utlån hos Bodil Myhr Foto: Arne Brunes

Styres via telefon

Nofence er et virtuelt gjerdesystem som ble etablert for om lag ti år siden i Batnfjordsøra, på Nordmøre. Hvis geita beveger seg mot “gjerdet” vil den få lydsignal som forsterker seg og til slutt et strømstøt. Dette lærer geitene raskt og vil under normale omstendigheter ikke utfordre gjerdefunksjonen. Åse Helene og Torgunn har dermed full kontroll på de utleiede geitene via en app på telefonen, og kan endre beitemønsteret ved å flytte yttergrensene på det virtuelle gjerdet ved behov.

Voldsom interesse

De to damene var på et seminar på Skjetlein, og etter det så kom tanken om et samarbeid på plass.

-Det var jo mye nytt med Nofence og mye læring. Jeg hadde fire klaver fra i fjor, og det fungerte så godt at det ble bestilt femten nye i år. Forrige sesong hadde jeg geiter på Monsøya på Hitra, der familien er i fra, og denne sesongen har jeg geiter på flere steder, sier Åse Helene Monsø.

-Jeg bestilte åtte klaver, og nå er første leie på plass hos Bodil Myhr i Skatval sentrum, forteller Torgunn Haug.

Begge de to har lagt inn nye bestillinger, men sier at pågangen i markedet etter Nofence har blitt så stor at de tar det ikke som en selvfølge at alle ønsker blir oppfylt.

– Hva kreves av leietaker?

-Vi drar selvsagt på befaring, for å se på området. Som en tommelfingerregel regner vi et dekar per måned på hver geit. Det er selvsagt avhengig av tilgangen til hvordan beite er. Kontrollen over buskapen har vi som utleier, og alt av transport til og fra. Vi ordner så de har mineralstein slik at de får litt salt. Ellers så må geitene ha tilgang til vann, og et enkelt ly for været.

– De må ha et klubbhus, vi setter bare sammen potetkasser, og legger på blekktak og tetter på tre sider. Geitene skal jo også ha tilsyn minimum en gang per uke når de er på beite, og det foretas enten av leietaker eller av oss. Jo mer leietaker gjør, dess billigere blir leien. Interessen for å leie kasjmirgeiter er såpass stor, at det begynner å bli fullbooket for denne sesongen, sier de, og forteller at de har ei nettside der all nødvendig informasjon ligger.

Nofence-klav: Geitene bør være et år før de bærer egne klaver, siden elektronikken gir en viss tyngde. De har ladning via solceller slik at ved gode nettforhold holder batteriet ut sesongen. Foto: Arne Brunes