Stjørdal har gjennom flere tiår utpekt seg som et sted som holder fast på de gamle meltetradisjonene med bruk av såinnhus. Ifølge Jørund Geving ved foreningen Gjærkransen har det kommet besøkende fra flere steder i verden for å lære av stjørdalingene.

– I Stjørdal er det 40 såinnhus som melter cirka 20 tonn hvert år, og det brygges ca 35 000 liter øl, stort sett til jul. Det eldste er nok rundt 200 år gammelt, forteller Geving.

15 millioner i midler 

Vinteren 2020 ble det klart at det tsjekkiske bryggeriet Cernokostelecky Pivovar fikk innvilget norske EØS-midler til knappe 15 millioner kroner til å bidra til restaurering av deler av bygningsmassen til det historiske bryggeriet, samt å etablere et nasjonalt bryggerimuseum.

Midlene tildeles gjennom kulturfondet Norge Island Liechtenstein, og Kveiktraining v/Sigurd Johan Saure fra Sykkylven står som norsk medsøker.

Saure startet i 2019 Kveiktraining.com som arrangerer kurs i Sunnmørsk tradisjonsbrygging, og det var gjennom disse kursene han kom i kontakt med bryggeriet i Tsjekkia. Prosjektmidlene skal også gå til kulturutveksling mellom de forskjellige nasjonene.

 – Bryggetradisjonen vi har her er unik i verdenssammenheng, det er nesten ingen som lager sitt eget malt lengre. De fleste kjøper, slik at min rolle i det hele blir blant annet å demonstrere hvordan vi gjør det her, forklarer Geving.

Snakker om restaureringen 

Det er i den forbindelse planlagt at de tsjekkiske gjestene skal fortelle litt om arbeidet de bedriver for å restaurere og ta vare på CP-bryggeriet. Bryggeriet er opprinnelig bygget av Liechtenstein-familien på tidlig 1800-tall.

Ifølge Geving er det totalt tre foredrag som vil holdes ved Stjørdal museum Værnes. Første foredrag starter tirsdag klokken 18.00. De tre gjestene som kommer, er bryggerieier Milan Starec, arkeolog Petr Holub og museumsbestyrer Radim Urbank.

Milan Starec, som er en av eierne av Cernokostelecky Pivovar.

Han vil snakke om arbeidet de har gjort for å ta vare på bryggeriet og hvordan de har saumfart halve Øst-Europa på jakt etter gammelt bryggeriutstyr. Milan er spesialist på bryggeriteknologi og bryggeriarkitektur.

Gammel teknologi

Arkeolog Petr Holub har spesialisert seg på historiske tekniske bygninger. Han vil snakke om hvordan bevegelige og faste kulturminner kan revitaliseres og brukes i dagens samfunn, både innen turisme og industriell produksjon.

Han vil ha fokus på gammel teknologi og tekniske installasjoner innen bryggerinæringen.

Museumsbestyrer i Usti nad Orlici, Radim Urbank, som er en av Tsjekkias ledene eksperter på gamle funksjonelle bygninger. Tsjekkia har mange av disse gamle byggene bevarte, og mange av dem har klare likhetstrekk med gamle trønderske såinnhus. Han vil snakke om hvordan disse i dag kan ha en funksjon ikke bare som statiske kulturminner, men også innen turisme og moderne bruk.