Karianne Tung, daglig leder i Technoport.

Teknologi:

Technoport dykker inn i ny innholdssatsing

Med konseptet Tech Dives ser Technoport på statusen for norsk teknologi - med koronafilteret på, og med en aldri så liten advarende pekefinger.

- Hensikten med satsingen Tech Dives er å bringe teknologi, innovasjon og samfunnsspørsmål ut i verden, slik at flere kan få et innblikk i hva som rører seg, sier daglig leder i Technoport, Karianne Tung.

Det er researcher Elisa Cittani hos Technoport som har stått for utarbeidelsen av Tech Dives. Hun mener konseptet gir et godt supplement til vanlig nyhetsartikler.

- Med Tech Dives ønsker vi å bygge opp en dybdelesing hvor vi dykker inn i ulike tema for å se på de store linjene. Det skal være enkelt, interessant og nyttig. Helst med en god kopp kaffe til. Vi ønsker jo å sette søkelys på nye teknologier og suksesser, samt drøfter problemstillinger som offentligheten bør kjenne til. Dette går vel rett inn i en teknologihovedstads oppgaver, sier Cittani.

LES OGSÅ: Undersøkelse: Trondheim ER teknologihovedstaden (+)

Imponert

Karianne Tung er imponert over hva nye norske og trønderske selskaper har oppnådd den siste tida.

- Covid-19 og andre virussykdommer kan i fremtiden bekjempes med ultrafiolett lys og 3D-printing av levende vev kan brukes til testing av vaksiner og nye medisiner. Alt dette skjer her, i Norge, sier Tung.

- Det er godt å se at norsk teknologi ikke kaster bort en god krise og at det som for noen år siden ble ansett som utenkelig nå nærmer seg virkelighet, fortsetter hun.

Tung registrerer at nye oppstartsbedrifter kommer frem til på tross av pandemien. Hun trekker frem at Innovasjons Norge har gitt støtte til tre ganger så mange gründere som året før, og at lokale forskningsmiljø nå konkurrerer med internasjonal storindustri, både innen kunstig intelligens, 3D-printing, autonome kjøretøy og ulike digitale løsninger som e-læring og robotikk.

LES OGSÅ: Hjerneflukten: Derfor flyttet de bedriften til Oslo (+)

- Det er gøy å være vitne til at flere lykkes og får oppmerksomhet. Samtidig har koronapandemien aktualisert flere dilemmaer. For eksempel virker smittesporingsapper virker inn på personvernet vårt. Det er viktig at vi tar disse samtalene ut i offentligheten så teknologien ikke får enerett alene. Her kan Trondheims tverrfaglige fagmiljø bidra sterkt, mener Karianne Tung.

Advarer

Tung har likevel en liten advarsel:

- Selv om vi heldigvis ser mange suksesshistorier har ikke det siste året vært enkelt for teknologibedriftene, og spesielt ikke for de ferske. Faktisk ser det ut til at kjente utfordringer med kommersialiseringsprosessen har blitt tøffere: Det er enda vanskeligere å sikre kapital, og enda vanskeligere å tiltrekke seg talenter og kompetanse. Internasjonalt ser vi at offentlig pengebruk til generell forskning og utvikling har falt ganske hardt. Det kan gi konsekvenser på lang sikt hvis vi ikke får nivået opp igjen, sier hun.

Følg MN24 på Linkedin