– Jeg startet i 1975 med kokkefaget, og i årenes løp har jeg også vært innom sjømannslivet, restaurantbransjen, ambulansetjenesten og brannvesenet, sier Kaare Qvenild.

63-åringen er nå i full sving som miljøarbeider i flyktningetjenesten, og han forteller ivrig at det er mange nye flyktninger i vente til Melhus slik at det er travle dager for å gjøre klar boliger.

Mat som omsorg

Jobben som kjøkkenleder ved Buen helse- og omsorgssenter kunne han ha fortsatt videre med, men han bestemte seg for å si opp den i fjor. I 1991 startet han i kokkejobb i Melhus kommune, og først arbeidet han ved Horg sykehjem (nå Horg helse- og omsorgssenter).

Den daværende kjøkkensjefen Kaare Qvenild var glad for å kunne ta ned oppslaget om at Buen bygdakafé var koronastengt. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Da Buen helse- og omsorgssenter skulle bygges i Melhus sentrum, var Qvenild med i planlegginga og i 1999 åpnet senteret. Jobben som kjøkkenleder hadde han fram til i juni i fjor.

I 14 måneder i koronatiden jobbet han også på Melhus kommunes teststasjon, ettersom det ble mindre å gjøre på Buen helse- og omsorgssenter etter at Buen bygdakafé ble koronastengt.

Allsidig bakgrunn

Innimellom har han arbeidet som ambulansearbeider og som brannkonstabel på deltid i Gauldal brann og redning. De fleste ansatte i Gauldal brann og redning er på deltid., Qvenild forteller at det var vakt hver fjerde uke og at en skulle være tilgjengelig på oppkall resten av tiden.

– Jeg vurderte å gå av med AFP i to dager i uka, men det er ei dårlig løsning å skulle være leder tre dager i uka. En av årsakene til at jeg vurderte å trappe ned, var at vi var en gjeng på fire som var med på planlegging av Buen helse- og omsorgssenter og igangsetting i 1999. Flere av dem som var med da, har gått av med pensjon. Da valgte jeg å si opp jobben. Jeg var også opptatt av å slippe til yngre krefter, og vi fikk en av dem som jobbet på kjøkkenet, til å ta over kjøkkenlederjobben, sier Qvenild.

Som kjøkkensjef var Kaare Qvenild opptatt av å lage mat ville falle i smak hos brukerne. I bakgrunnen kokk Astrid Lislien. Bildet er fra 2017. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Selve kjøkkenlederjobben savner han ikke, og han har vært opptatt av å begynne på nytt og se framover.

– Men det var et usedvanlig god arbeidsmiljø på Buen, og det er det ikke sikkert at en får det igjen. Det var jo litt krangel og uenigheter, men vi kom fram til en enighet. Arbeidshverdagen skal ikke bare være solskinnsdager. Dette har vært en givende og lærerik periode, sier Qvenild.

Hjelper flyktninger

Etter at han hadde sagt opp kjøkkenlederjobben, oppdaget han en annonse for miljøarbeider i flyktningetjenesten, og han fikk jobben etter å ha søkt på den.

– Oppgaven er å være med på å skaffe boliger til flyktninger, og innrede og vedlikeholde boliger. De får en orientering om bruk av vann og strøm, og hvordan det er å bo i Norge. Boligene blir innredet med et minimum av møbler og utstyr. Mye blir kjøpt på Finn og gjennom annonser eller at vi får dette av innbyggerne. Melhusbyggene er veldig hjelpsomme. Det eneste kravet vi stiller, er at møblene er hele og brukbare. Senger og madrasser kjøper vi nytt, sier Qvenild.

Kaare Qvenild var i valgkampen for fire år sidn spesielt opptatt av sunn og god mat. Foto: Gunn Heidi Nakrem

I fjor tok Melhus imot 140 flyktninger, og for i år har Integrerings- og mangfoldsdirektoratet kommet med en anmodning om bosetting av 130 flyktninger. Mange av flyktningene kommer fra Ukraina. Den første kommer 1. februar, så Qvenild er i sving med å forberede mottaket.

– Stillinga som miljøarbeider har jeg fram til sommeren, og jeg håper at jeg kan fortsette siden jeg trives så godt med dette, forteller Qvenild.

Ingen surmuling

Kommunen har både kjøpt og leid boliger, og Qvenild forteller at det kommer henvendelser fra folk om at de vil leie ut boliger.

– Vi håper at folk tar kontakt om utleie av leiligheter. Kommunen skal samtidig tenke på at vi ikke skal støvsuge markedet for melhusbygger slik at de ikke finner noe å leie. Skal du kjøpe noe i sentrum, er det dyrt. Vi er opptatt av at folk sier ifra om at det er noe som skurrer, og vi ønsker ingen surmuling. Det kan ta tid før flyktningene skjønner alle regler, forklarer Qvenild.

Melhus kommunestyre har ikke hatt møte i år, og har dermed ikke behandlet anmodninga fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet ennå.

– Jeg håper det skjer i februarmøtet, sier Qvenild.

Også politiker

Selv er han med i Melhuslista, og i åtte år har han vært kommunestyrerepresentant. Innimellom har han også møtt i formannskapet.

– I starten flirte folk av oss, men slik er det ikke lenger fordi vi har høstet en viss respekt. Den siste perioden har vi sittet i posisjon, og det er noe annet enn å væe i opposisjon. Jeg har ikke tatt standpunkt til om jeg skal ta en ny periode. Fristen er 1. mars, og det er ikke umulig at jeg går for en ny periode. Å være med i politikken er en givende oppgave, en blir godt kjent i Melhus og en får være med der det skjer. I den politiske verden går ikke ting så fort, men slik er demokratiet, sier Qvenild.

Qvenild bor på Lundamo sammen med samboeren, og han har tre barn, fem barnebarn og ett bonusbarnebarn.