– Boligmarkedet er i en brems. Det er mindre etterspørsel, og det siste halvåret i fjor var det nedgang. Norgeshus er inne i en liten storm, men vi skal komme styrket ut av den, sier markedsdirektør Benn Asgeir Båtvik i Norgeshus.

Norgeshus eies av familien Båtvik, og hovedkontoret er i Melhus sentrum. Hus og hytter fra 1,5 millioner til 15 millioner kroner blir til på tegnebrettet. I fjor var Norgeshus den fjerde største boligforhandleren i Norge, og målet er fortsatt vekst.

Markedsdirektøren forteller at det merkes på tilgangen av kunder at rentene stiger og strømkostnadene øker. Det forsøker Norgeshus å hjelpe potensielle kunder med, ved å tegne boliger som er mindre i areal og mer energieffektive.

– Vi lanserer en kraftpakke der en ved å bygge et bolighus, kan spare 72 prosent av boligutgiftene ved en mindre investering som du tjener igjen i løpet av en 10-12 års periode. Det selges fortsatt hus og hytter, og en får heller se på om hus skal bli mindre ettersom folk er opptatt av det med tanke på miljøet. Folk ønsker fortsatt spreke boliger, forklarer Båtvik.

Bak arkitektene Karina Myrbekk og Jon Birger Grytdal, står bilder av arkitekttegnede hus. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Ingen permitteringer

Det er ikke første gang Norgeshus merker nedgangstider, og markedssjefen legger ikke skjul på at koronatiden var en tøff periode. Da valgte Norgeshus å ikke permittere de ansatte, og markedssjefen understreker at slik skal det bli også nå. I stedet er det ansatt nye, og markedsdirektøren forteller at det kommer søkere på jobb som forklarer overfor Norgeshus at de hadde lagt merke til bedriftens gode arbeidsmiljø.

– Vi har 80 ansatte, og det er plass til 100 her i lokalene. Foreløpig blir det ikke så mye vekst i antall ansatte som følge av tiden vi er inne i, men vi trenger flere ansatte i regnskapsfirmaet vårt Økonomipartner. Planen er at vi skal komme styrket ut av 2023, sier Båtvik (50).

Konsernet har eget regnskapsbyrå, og hos Økonomipartner er Vanja Fillan, Marianne H. Næss og Helene Stenshaug ansatt. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Broren Dag Runar Båtvik (53) som er administrerende direktør, er i Ålesund da Trønderbladet er innom hovedkontoret. Opprinnelig skulle intervjuet foretas fredag 6. januar, men etter at ei tårnkran veltet og havnet på Melhustorget, måtte intervjuavtalen utsettes. Kranvelten var en sjokkerende opplevelse for mange. Fra vinduene i Norgeshus-bygget er det direkte utsikt til anleggsplassen for nye Melhustorget og den veltede krana. Ansatte så kranvelten, mens Benn Asgeir ikke var på kontoret den dagen.

– Jeg har vært så vant å se et myldrende liv på anleggsplassen og aktivitet rundt Melhustorget. Nå er det mørkt i Melhustorget, og det er mindre aktivitet på byggeplassen. Melhus er for øyeblikket en spøkelsesby, sier Båtvik.

Flytter ikke

At Norgeshus har hovedkontor i Melhus sentrum, mener familien Båtvik er svært viktig. Bedriften har gjentatte ganger gjort det svært bra i arbeidsplasskåringer.

– Her på landet er vi litt rund i kantene. Mange av våre ansatte er fra Trondheim, og logistikken er slik at det er lett for dem å reise kollektivt. Kunder tar fly til Værnes, og reiser med tog hit til Melhus, forklarer Benn Asgeir.

Arkitekten hos Norgeshus har tegnet skihytte for Melhus IL og grunneieren, og tegninga har fulgt reguleringsplanen som skal sendes ut på høring. Foto: Norgeshus

Bedriften ble grunnlagt av Dagfinn Båtvik og 11 byggmestre i 1988 under navnet Idecon AS. I april skal bedriften feire 35-årsjubileum i Tromsø for de 80 ansatte, forhandlere og leverandører med den årlige kongressen. Søsteren Kjellrun Båtvik Haagensli var i Tromsø for å se etter lokaler til kongressen da Trønderbladet var innom hovedkontoret Melhus, og hun er kurs- og konferanseansvarlig i Norgeshus. Det var for øvrig under en kongress bedriften holdt på danskebåten i 1992 at navnet Norgeshus ble lansert under en konkurranse blant de ansatte. Nå består Norgeshus av 80 ansatte på hovedkontoret og med 130 forhandlere.

Totalt i kjeden når en regner med forhandlerne, er det 1650 medarbeidere. Bedriften har også en forhandler på Færøyene. I Melhus er Gauldal Bygg den nærmeste forhandleren, og denne bedriften har etablert seg i Hofstad næringspark med et næringsbygg.

Totalpakke

– Det er mange forskjellige yrker her slik som ingeniører, arkitekter, markedsfører, eget reklamebyrå, eget regnskapsbyrå der vi ønsker flere ansatte, egen HR-sjef, egen bedriftsutvikler samt miljø- og bærekraftsansvarlig. Bedriften ønsker å være best på folk, og våre kunder skal tjene på å være med i Norgeshus. En viktig oppgave for oss er å gjøre det enkelt for forhandlere og utbyggere, sier Benn Asgeir.

Flere av de ansatte sitter i åpent kontorlandskap, og et hjørne er arkitektene Karina Myrbekk og Jon Birger Grytdal gang med å tegne hus som folk ønsker seg. Myrbekk sier at det er meget bra å jobbe hos Norgeshus, og Grytdal legger til at de er opptatt av å oppfylle kundenes ønsker enten de kommer med egne tegninger eller har tatt utgangspunkt i katalogen til Norgeshus.

Markedsdirektør Benn Asgeir Båtvik og administrerende direktør Dag Runar Båtvik står i trappa som fører opp til neste etasje i hovedkontoret. Hovedkontoret til Norgeshus ser fordelt på flere etasjer i Idegården i Melhus sentrum. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Arbeidsplassen

– Vi har ei flott kantine som drives av 3 Stuer, som vi er veldig stolte av. Det er viktig å ha det bra på jobb fordi en tilbringer jo 50 prosent av tiden på jobben. Da skal en også ha det moro på arbeidsplassen. 17. og 18. januar hadde vi kick off for alle 80 ansatte på Britannia for å vise at vi setter pris på de ansatte, sier Benn Asgeir.

Oppbygginga av firmaet har skjedd trinnvis og med familiemedlemmer som bokstavelig talt har jobbet seg opp fra gulvet.

– Mor var vaskehjelp og sjåfør for sjølingen når han var ute for å få tak i kunder. Vi søsken fikk også jobben med å vaske. Alle måtte bidra i startfasen, forteller Benn Asgeir.

Ingeniør Elisabeth Kildal (59) har vært ansatt i bedriften siden 1988, mens markedsdirektør Benn Asgeir Båtvik har jobbet på heltid i bedriften siden 1996. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Fra bygg til bygg

Starten var altså i 1988, og faren Dagfinn gikk i gang med bedriften sammen med de 11 byggmestrene, i lokaler i Melhusbanken. Én av dagens ansatte har vært med siden 1988, ingeniør Elisabeth Kildal (59) forteller at hun kom inn i firmaet etter at Idéhus gikk konkurs.

– Da Dagfinn Båtvik startet nytt firma, fikk jeg jobb der. Vi var 3 ansatte, og nå er vi 80 ansatte, sier Kildal.

Deretter var bedriften en periode i lokaler i Varmbuvegen på vestsiden av Melhus sentrum og så i bygget Melhuset der familien Båtvik en periode var medeiere. I 2006 ble byggmestrene kjøpt ut. Norgeshus er nå et konsern med flere underselskaper, og familien har lagt vekt på at forhandlerne skal få hjelp med alt slik at de skal kunne konsentrere seg om å selge og bygge.

– Hver gang vi fant nye lokaler, vokste vi ut av dem, forteller Benn Asgeir.

Neste trinn ble bygging av Idegården i Melhus sentrum der familien var heleiere. De har solgt seg ned i eierandel på Idegården, og eier nå 36 prosent av Tiller Næringseiendom som eier Idegården, Thoragården på Melhus samt to eiendommer på Tiller i Trondheim.

Dette huset i Melhus er tegnet av Norgeshus. Foto: Jon Kristian Haukdal

Tett på

– Broderen og jeg var ansatte nummer fire og fem. Dag Runar har vel alltid hatt en plan om å gå inn i selskapet da han var ferdig med ingeniørutdannelse som vår far også hadde tatt, og det skjedde i 1995. Jeg startet på BI med markedsføringsutdannelse, og da jeg kom til bedriften med en markedsprosjektoppgave, ble det bestemt at også jeg skulle gå inn i familiebedriften i 1996. Siden har vi vært her, forteller Benn Asgeir.

Brødrene bor i samme gate i boligområdet Brekkåsen i Melhus, og har mange av de samme fritidsinteressene. Benn Asgeir forteller at de drar på jaktturer sammen med kompiser, og at det hender at de tar en sykkeltur eller skitur sammen for å rense hodet. De har også til rådighet en squashhall i underetasjen til Idegården.

Familien har beholdt barndomshjemmet til faren Dagfinn på Frøya, og Benn Asgeir forteller at de deler på bruken av ei hytte. Søsteren Kjellrun har ei egen hytte på stedet. Båt har de i fellesskap. På jobben har de kontor vegg i vegg.

– En kan godt si at vi har hatt utfordringer, og vi må sparre litt. Men vi er enige om målet, og det er vekst og at vi skal ha gode arbeidsplasser, sier Benn Asgeir Båtvik.