I fjor vår startet den private aktøren Hero mottak i Melhus for enslige mindreårige flyktninger, og drifta pågår fortsatt. Hero har et akuttmottak i paviljonger på Tambartun, og der er det ifølge regionleder Ole Valen gutter i tenårene fra flere land.

– Det er fullt belegg i akuttmottaket. Vi har bare gutter der, men vi har åpning også for jenter. Slik UDI har formidlet, kommer de enslige mindreårige asylsøkerne fra hele verden. Det kommer en del enslige mindreårige flyktninger fra Ukraina, men de kommer med følge til Norge. Disse er på de andre mottakene, sier Valen.

Søker om ordinært mottak

Nå har Hero levert inn søknad til UDI (Utlendingsdirektoratet) om å få etablert et ordinært mottak i Melhus for enslige mindreårige flyktninger, og dette skal ifølge regionledere Valen ha 30 mottaksplasser. Ifølge Valen er Melhus kommune orientert om at Hero har sendt tilbud til UDI. Ifølge møteprotokollen til Melhus formannskap spurte varaordfører Stine Estenstad (H) om status for Tambartun mottak for enslige mindreårige asylsøkere og at ordføreren ga en orientering om status. Videre står det at formannskapet er positiv til videre drift.

– Hero har drevet mottak i 35 år, og vi har gode erfaringer med disse. Er det noe vi kan, er det drift av mottak. Her er det flinke ansatte, og kommunen har akseptert at det skal være mottak i kommunen, sier Valen.

Hvorvidt det er andre som har levert tilbud om å drive ordinært mottak for enslige mindreårige flyktninger, kjenner Valen ikke til.

– UDI bestemmer hvor mottakene kommer, og vi forholder oss til UDI. Hvorvidt vi får drive et ordinært mottak i Melhus, vil vi antakeligvis ikke få noe svar på før i mars. Det vi har søkt om, er et ordinært mottak som går over flere år, og vi skal ikke drive akuttmottak i tillegg. I et akuttmottak bor asylsøkerne der en kort periode, mens i et ordinært mottak vil asylsøkerne bli boende i en lengre periode, sier Valen.

Dagens mottak

Dagens mottak for enslige mindreårige flyktninger er i to paviljonger som Hero leier. Dette er et akuttmottak, og Hero bebudet i fjor at det ville være plass til 28 flyktninger der. Valen opplyser at det er 14–15 ansatte og at alle er i midlertidige stillinger siden det er så uklart hvor lenge akuttmottaket skal være i Melhus.

– Vi har fått forlenget avtalen med UDI om akuttmottaket fram til 12. mars. Hvordan det blir videre, vet ikke ikke før en måned før fordi UDI ikke gir beskjed før en måned i forkant, opplyser Valen.

Ifølge Hero vil et ordinært mottak ha rundt 20 ansatte, og Valen opplyser at de ansatte vil få fast stilling om det blir et fast mottak.

– Litt mer i bagasjen

Når det gjelder beboerne i akuttmottaket, er disse ifølge Hero, i hovedsak i ungdomsskolealder.

– Dette er veldig flott ungdom, og det er ikke andre utfordringer med dem enn med våre egne ungdommer. De har med seg mer i bagasjen enn en del andre ungdommer, men de gir uttrykk for at de føler seg trygge i Melhus. Hero har veldig god dialog med Melhus kommune, og vi er kjempefornøyde med samarbeidet. Melhus kommune stiller med skoletilbud og helsetjenester slik de skal ut fra avtalen med UDI. I mottaket får ungdommene enkel norskundervisning, forteller Valen.

Ungdommene går i ordinær skole, og Valen opplyser at de fleste går på ungdomsskole. Om ungdommene er over tre måneder i mottaket, og i alder for videregående skole, plikter fylkeskommunen ifølge Hero, å stille med elevplass i den videregående skolen.

Melhus idrettslag informerte i Melhus kommunestyre i fjor høst at idrettslaget tar inn ungdommer fra mottaket som et ledd i integreringa, og at idrettslaget har god erfaring med dette.