– Jeg vet jeg er privilegert, sier Løberg.

67-åringen i Trondheim har jobbet i bank i 45 år.

Lar seg ikke omfavne av aftensangen

I september fylte han 67. Det er en alder der de fleste lener seg tilbake, kanskje sover litt lengre om morgenen og lar aftensangen omfavne dem. Men ikke Lasse.

Fredag 1. desember begynte han i ny jobb.

– Som 67-åring står du fritt til å gjøre noen valg i livet. For noen passer det å bli pensjonist når de blir 67. Det passer ikke for meg. Kona og jeg har flyttet ut av eneboligen vår, vi har i høst flyttet inn leilighet, og jeg begynner i ny jobb. Det passer brillefint for meg, sier Lasse Løberg.

– Uten plan og mening

Den tidligere banksjefen forteller at han i «hele» fire måneder har testet hvordan det er å ha fri. Og det var ikke noe for ham.

– Jeg hadde spart opp mye fri, slik at jeg hadde ferie fra juli til november. Jeg hadde mye å holde på med nesten hele denne tiden. Det var greit, men enkelte dager lurte jeg på hva i all verden jeg skal finne på nå. Noen slike dager innimellom er greit, men jeg likte dårlig utsikten til å ha mange dager uten plan, mening og noe å gjøre, sier den pensjonerte banksjefen.

– For noen passer det å bli pensjonist når de blir 67. Det passer ikke for meg, sier Lasse Løberg. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Var pensjonist i 20 dager

Tidlig i november var det formelt slutt i gammeljobben i DNB. Men etter 20 dager som pensjonist, er han tilbake igjen i arbeidslivet.

Lasse Løberg signerte arbeidskontrakten til sin nye jobb for en uke siden.

– Perioden mellom at jeg ble pensjonist og nyjobben var 20 dager lang, forteller Lasse Løberg.

– Å gi dem en hånd å holde i

Hans nye jobb er ikke dramatisk annerledes enn å være banksjef og jobbe med avansert sparing, slik han gjorde i Norges største bank, DNB.

Nyjobben er i bedriften NEF Kapitalforvaltning, der Lasse Løberg skal være deres trondheimskontor.

– Jeg skal ikke ha fast arbeidsplass, og kan velge selv om jeg skal jobbe hjemmefra eller fra hytta. Jobben handler om å snakke med folk. Det handler om å gi dem en hånd å holde i, sier Løberg.

– Greier ikke å sitte på baken

– Hvorfor kunne ikke du gjøre det som 67-åringer vanligvis gjør når de blir pensjonister?

– Jeg greier ikke å sitte på baken, uten å ha noe å gjøre. Det går i noen få dager, men ikke i lengden. Da jeg i sommer og høst hadde fire måneder fri, ble det stusselig når jeg ikke hadde noe å gjøre, sier Lasse Løberg.

Med noe helt annet

Noen fortsetter i sine gamle jobber når de fyller 67, men det er ikke mange som starter i en helt ny yrkeskarriere.

– Jeg har vurdert å begynne med noe helt annet. En jeg kjenner sa til meg for noen år siden, halvt på fleip og halvt på alvor, at når jeg blir pensjonist, skal jeg få kjøre gravemaskin hos ham. Slik ble det ikke, men jeg hadde også andre muligheter som jeg sa nei til. Jeg vurderte for eksempel om jeg skulle jobbe i en veldedig organisasjon eller begynne med frivillig arbeid, sier Løberg.

Lasse Løberg nyter godt av en gyllen kombinasjon: Han har ikke hatt tungt, fysisk arbeid, men han har arbeidslyst, og før han gikk av med pensjon, hadde han en arbeidsgiver med god råd. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Eks-pensjonist

«Pensjonist» er vanligvis en tittel som folk tar med seg i graven. Lasse Løberg har ristet betegnelsen av seg. 1. desember begynte Lasse Løberg i nyjobben som rådgiver innen kapitalforvaltning.

Den tidligere pensjonisten understreker at det er stor forskjell på folk.

– Det som passer for den ene, kan en annen overhodet ikke tenke seg å holde på med. Derfor synes jeg det er helt greit at folk går når de er 62, hvis det er er det de ønsker. Folk kan være lei av jobben sin, eller det kan være andre årsaker til at de ønsker å slutte så tidlig, men det er altså ikke meg.

– Hadde du tenkt annerledes om et fortsatt yrkesliv hvis du hadde hatt et fysisk tungt arbeid?

– Det er umulig å vite, men muligens. Det er noen som blir slitne, og det har jeg stor respekt for, sier Løberg.

En gyllen kombinasjon

Selv nyter han godt av en gyllen kombinasjon av arbeid som ikke har vært fysisk tungt, arbeidslyst og en tidligere arbeidsgiver som har god råd.

– I DNB får alle som fyller 64 år muligheten til kortere arbeidstid. Det kan du ta ut der og da, eller du kan samle det opp. Jeg gjorde det siste, og det var derfor jeg hadde veldig mye ferie før jeg sluttet, forteller Løberg.

Får full lønn og full pensjon

Lasse Løberg bedyrer at det ikke er økonomiske årsaker til at han starter en ny yrkeskarriere i en alder av 67 år.

Som ansatt i privat sektor får han fullt opp både av alderspensjon og lønn. Hvis han hadde jobbet i offentlig sektor kunne han risikert at lønnsinntekten ville ført til avkorting av alderspensjonen.

Arbeidsmoral

Den tidligere pensjonistens nye arbeidsgiver gleder seg til 67-åringen er i sving.

– Våre kunder er folk som selv er voksne. De skal gjerne selge en bedrift og trenger råd om hva de nå skal gjøre og hvordan de skal plassere pengene de får betalt. For noen av dem handler det om å bringe videre verdiene fra et livsverk som generasjonene før dem har bygd opp. For å gi dem råd, må vi ha rådgivere som selv har erfaring. For oss er det tre verdier som er viktig, og det føler vi er sammenfallende med det Lasse står for: Erfaring, arbeidsmoral og kvalitet, sier Arnt Mittet, partner i NEF Kapitalforvaltning.

Bedriften er også fra før kjent med godt voksne medarbeidere. Kapitalforvaltningsselskapet har en 85-åring i staben.

– Men vår neste ansettelse blir en person i 30 årene. Det er funksjonen, kunnskapen og erfaringen som avgjør hvem vi ansetter, ikke alderen. Det vi har sett, og der vi har forventninger til Lasse, er at erfarne medarbeidere bringer med seg et perspektiv som kan utløse innovasjon, sier Arnt Mittet.

Pensjonister fra 66 år

En studie utført i 2019 av forskere ved universitetet Oslo Met, viste at gjennomsnittsalderen der seniormedarbeidere selv ønsker å gå av med pensjon, er 66 år. Den samme studien viste at 27 prosent har lønnsinntekt etter at de har fylt 67 år. To tredeler av dem er menn, ifølge Forskning.no.

En bedrift kan si opp en medarbeider på grunn av alder fra 72 år. På gitte vilkår, kan bedrifter bestemme at aldersgrensen skal være 70 år.